David Frej: Kompas dokonalého zdraví


25. července 2023, autor Renata Petrickova,



Z čeho naše tělo vůbec čerpá zdraví? Jak můžeme minimalizovat škodlivé vlivy, které jsou všude kolem nás? David Frej je známý svými celostně zaměřenými publikacemi, které začínaly seznámením s biologickými hodinami v našem těle a postupně v jednotlivých knihách rozvíjely další a další témata s tím související. Naše tělo má rádo nějaký řád.

 

 

Každé tělo je však jiné, a tak nikde autor neopomíjí zmiňovat i individuální rozdíly. Přesto bych knihu doporučila jen tomu, kdo už nějaké zkušenosti má, má načtené i jiné knihy a je odhodlaný se plně oddat jasně danému konceptu obnovy zdraví.

 

Ale i ostatní tu najdou drobnosti, třeba jako ty dvě, které zmíním na konci celého článku. Těmi totiž nikdy nic nepokazíte.

 

 

A tady, v Kompasu dokonalého zdraví, si vzal téma ozdravy života pomocí přerušovaného půstu a nejen toho. Ozdravný program se tak stává cestou k lepšímu životnímu pocitu, ale také, jak sám říká, cestou k omlazení.

 

A znovu si tu můžete vzít k srdci vše doslovně, nebo si vybrat to, co vašemu tělu vyhovuje: zkoušet. Skládat si nakonec svůj vlastní program se svým rytmem, svými doplňky výživy, bylinami nebo procedurami, které vám vyhovují jak časově, tak i tělesně.

 

Oceňuji na této knize znovu tu komplexnost, to, že v nových poznatcích se připomínají ty staré, z předchozích knih, takže vůbec k plnému pochopení této publikace nepotřebujete ty předchozí.

 

Máte tu naprosto jednoduché rady, které platí vždy:

– Zmenšete porce obilovin, chcete-li ubrat na váze

– Jedno až dvě jídla denně ze zeleniny, lépe vařené, pařené

– Méně masa z ekologického chovu je pro tělo více než více masa z konvenčního

– Semínka konzumujeme nejlépe namočené, zlepšuje se tak jejich výživnost i stravitelnost

 

.. A moje oblíbené fermentované produkty

 

A to jsem vybrala jen pár malých pouček, se kterými naprosto souzním. Dále se tu dozvíme hodně o pohybu, péči o psychiku, o otužování.

 

A zase vše zakončím něčím, u čeho souhlasně pokyvuji hlavou…

– Jeden den v týdnu můžete vynechat jedno jídlo, např. snídani či večeři

– Obklopte se věcmi, které považujete za příjemné

 

Slabou vůli kniha mění v motivaci. Čím lépe se budeme ve svém těle cítit, tím silněji si udržíme zvyky, které nás posilují. Autor se nás snaží přesvědčit, a myslím, že se mu to daří, že tělo moc dobře ví, co je pro něj dobré a samo nám to dává najevo. Jen ho poslouchat. Zjemnit se, vypěstovat si tu vůli nepodléhat zlozvykům, a poslouchat.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2022, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička