Marnia Robinson: Biologie lásky


9. prosince 2023, autor Renata Petrickova,



Kladete si otázku, proč láska bolí? A je to vůbec láska? Páni, kolem tohoto nejmagičtějšího citu na světě se toho tolik děje v naší biologii, to je taková chemická smršť, navázaná na naši minulost, reakce, naučené chování i na naše očekávání. Skoro bych čekala na toto téma naprosto nekonečnou knihu, leč Biologie lásky od Marnii Robinson má něco kolem 350 stran.

 

 

 A i to je pěkná nálož vezmeme-li v potaz, že je vše popsáno velmi stručně, jasně, s příklady a právě tak, aby čtenář co nejvíce pochopil principy vzniku emocí, citů a vnímání smyslu života kolem nás.

 

Se smyslem pro lásku se rodíme i vytváříme

 

Dá se říci, že občas jsem mívala pocit, že náš smysl pro lásku, její prožívání a chápání, je často víc výsledkem toho, v čem jsme vyrostli než nějaké genetiky.

Souhrnná kniha nás zavádí do světa lidské duše, která se narodila s potřebou být v bezpečí milována, zajištěna a být součástí komunity, která ji přijímá.

 

Jak na lidský druh působí nedostatek mazlení? Dozvíme se na straně 31:

„Nedostatek mazlení vede nakonec k nedostatku touhy po něm, ať už z lenosti, zvyku nebo odporu.“

 

Všechny podvědomé programy se zaktivují, aby minimalizovaly tu hrůzu. Nedostatek mazlení je život ohrožující. Autorka se pouští nejen do základních vztahových vazeb, ale i do těch velmi intimních a dozvíme se, proč lásky po roce mohou zhořknout nebo proč po orgasmu může přijít období, kdy je nám partner odporný.

Dozvíme se o instinktivní slepotě, stavu, kdy vlivem vyčerpání nebo špatných vztahů prostě přestáváme být instinktivně ostražití a stáváme se oběťmi špatných lidí a partnerů. Kdy k tohle „vzdání se své vůle“ může být slušně nastaveno i z dětství vlivem nenaplněných potřeb.

 

Autorka je košatá ve svých informacích, laskavá ve slovech

 

A především je velmi důrazná a NAVÁDÍ NÁS NA SPRÁVNOU CESTU. Ať už tu cestu půjdete sami, nebo s pomocí jiného terapeuta, tady si můžete velice dobře srovnat své myšlenky, urovnat situaci a velmi mnoho toho pochopit. Není na to sama. Uvádí jiné knihy, citace, jiné autory a odborníky, své zkušenosti, příběhy klientů, provází laskavě procesem, který je někdy velmi bolestivý.

 

Ale dává naději.

 

Biologie lásky je totiž silnější než traumata.

 

Ano!

 

O autorovi: Marnia Robinson je bývalá firemní právnička, která začala zkoumat starobylá učení o posvátném sexu a vztazích, léčit nesoulad ve vztazích a zabývá se i společně se svým manželem tématy nežádoucích dopadů evoluce na vztahy. Žije v Oregonu.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, www.synergiepublishing.com, 2023

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička