Impérium: Mafie v Atlantic City


26. dubna 2011, autor Eva,



Smála jsem se lidem, kteří pravidelně usedají ke „svému seriálu“ a nic by je z domu nevylákalo. Tento názor jsem přehodnotila, když jsem podobným způsobem hltala na HBO Tudorovce, kteří pro mě byli jeden z nejlepších seriálů, který jsem kdy viděla. To jsem ovšem netušila, že přijde Impérium: Mafie v Atlantic City.
Velkolepé a výpravné dílo, popisující události během prohibice ve 20. letech minulého století v USA, vychází ze stejnojmenné knihy Nelsona Johnsona. Produkce seriálu a režie prvního dílu se ujal Martin Scorsese.  Tento slavný režisér natočil už mnoho mafiánských a gangsterských filmů, jako např. Špinavé ulice, Taxikář, Zuřící býk, Mafiáni, Mys hrůzy, Casino, Gangy New Yorku či Skrytá identita. Dá se tedy říct, že mafie a gangsteři jsou jeho „oborem“.
Mnohá americká města tehdy ovládali mafiáni, kteří pro sebe pašovali kvalitní alkohol z Anglie a načerno jej pálili pro „potřeby trhu“. Vybudovali rozsáhlou dokonale propracovanou síť pokoutních výrobců a nelegálních prodejců alkoholu a také síť podplacených a zkorumpovaných policistů a státních úředníků. Jen pro zajímavost za jeden rok prohibice se vypilo 4,5 milionů litrů pančované kořalky a na otravu metylalkoholem zemřelo 35.000 lidí.
Seriál se zaměřuje na město Atlantic City a částečně také na Chicago, kde působil nechvalně proslulý Al Capone.
Hlavním hrdinou je správce městské pokladny Nucky Thompson, jehož předobrazem je Enoch Lewis „Nucky“ Johnson, který žil v letech 1883 – 1968 právě v Atlantic City.  Společně se svým bratem šerifem Eliah Thompsonem šéfují veškerému organizovanému zločinu ve městě, které zcela ovládají.
Nuckyho Thompsona skvěle ztvárnil Steve Buscemi, který se proslavil rolemi různých „magorů“, např. „Con Air“ od Simona Westa, nezapomenutelné „kousky“ bratrů Coenových „Big Lebowski“ a „Fargo“, Tarantinovy černé komedie „Reservoir Dogs“  a „Pulp Fiction“, „Desperado“ Roberta Rodrigueze, „Kafe a cigára“ Jima Jarmusche.  
Postava mafiánského bosse je však jeho životní rolí. Nucky Thompson je navenek velmi sympatický, neboť je uhlazený a zdvořilý, galantní k ženám, laskavý k chudým lidem, jimž finančně pomáhá, když se ocitnou v nesnázích. V každé společnosti se pohybuje jak ryba ve vodě, díky své výřečnosti a obrovské inteligenci pronikne do politických kruhů a stane se vůdčí republikánskou osobností. Při volbě starosty města umně zmanipuluje veřejnost, aby zvolila „mafiánského“ kandidáta. Pod povrchem je to tvrdý obchodník, bezcitný manipulátor, který bez skrupulí nechává odstranit všechny své protivníky. Vraždami se sám však nikdy „nepošpiní“, na to má nájemné vrahy, které si „vychoval“ od dětských střevíčků. Buscemiho brilantně zahraný hrdina vás odpuzuje a přitahuje zároveň a nakonec shledáte, že tomuto nemilosrdnému vrahovi začínáte fandit.    
Zdroj: http://www.esquire.com/cm/esquire/images/WY/esq-boardwalk-empire-season-finale-120610-xlg.jpg
 
Kromě Al Caponeho a Enocha Lewise Johnsona se v seriálu objeví i další skuteční mafiáni, kteří tehdy vládli podsvětí, jako Jim Colosimo, Lucky Luciano, Arnold Rothstein.
 Tvůrci našich televizních seriálů by se měli inspirovat, jak mají vypadat jednotlivé díly, které vás zcela pohltí, kde se stále něco děje, kde nejsou žádná hluchá místa a které vás navnadí na další pokračování. Filmové repliky posunují děj dopředu, nejsou „užvaněné“, charakterizují postavu a jsou přitom úžasně přirozené a plynulé. 
Pokud byste chtěli tuto mafiánskou ságu vidět, doporučuji vám, kupte si radši DVD. V seriálu se nejen hodně vraždí, ale odehrává se převážně v hernách a nevěstincích, a to syrově a s veškerým naturelem.
 
A i když ho nějaká televize koupí, bude ho muset s ohledem na zákon o nevhodných pořadech pro mládež a děti vysílat až po desáté hodině, a pokud to bude komerční televize, „vyšperkuje“ jej reklamou. Anebo ho „znehodnotí“ jiným způsobem, jak to udělala NOVA v případě Tudorovců, kdy tomuto historickému eposu „osekali“ úvodní titulky a píseň a skočili hned do rekapitulace minulého dílu.
Ve svém článku Globalizace https://www.suvicka.cz/?p=6597 popisuji, jak business vládne nad vším. Zářnější příklad, jako v případě Enocha „Nuckyho“ Johnsona nemůžete najít. Dočetla jsem se, že díky slávě seriálu pojmenují v Atlantic City po tomto zabijákovi ulici.
 
 
 
 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Impérium: Mafie v Atlantic City” - 1



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička