Produkt


20. května 2011, autor cVoK,



             Nevím jak Vy, ale já jsem na to slůvko trochu alergický. Zavání mi podbízivostí, hedvábnými kravatami, drahými kostýmky, levnými vizitkami a dokonale nacvičenými úsměvy. Zcela nekontrolovatelně mi zvedá krevní tlak a dráždí mozek do nejvyšší pohotovosti. Přímé ohrožení mého zdraví a života pak způsobuje slovo produkt ověnčené květnatými výrazy jako první, nejlepší, zcela nový, jedinečný, nepostradatelný či dokonalý.
        Přesto připouštím, že slovo produkt je v současné době nezastupitelné, neboť pryč jsou časy, kdy jsme něco skutečně, i když socialisticky vyrobili a nazvali to výrobkem; pro dnešní konzumní společnost, která potřebuje prodat i to, co nikdy nikdo fyzicky nevyrobil, je produkt nepostradatelným výrazem. Produktem je nazýváno téměř vše, od kancelářské sponky počínaje přes inteligentní pračku až po velkokapacitní dopravní letoun Airbus A-300. Nejtypičtějšími produkty dnešní doby jsou však všemožná pojištění, úvěry, účty či spoření, zkrátka cokoli, co kdosi vymyslel u zeleného stolu a co Vás pravidelně připravuje o čas, nervy a především peníze. Takové penzijní připojištění je přímo výstavním vzorem věcí zvaných produkt – platíte něco, čeho se ani nemusíte dožít a i kdyby náhodou ano, nemůžete vědět, zda Vám v roce 2030 vyměřená penze zajistí život v blahobytu na prosluněných riviérách EU či postačí jen na bochník včerejšího chleba.
            Podobně i ve sféře výrobní, chcete-li dnes být ve svém oboru na špici, nemůžete vyrábět a prodávat výrobky – musíte produkovat a se svými produkty expandovat. Jistě, není to žádný rozdíl, ale uznejte sami, že to mnohem lépe zní, podobně, jako když včerejší vedoucí je dnes nazýván managerem. I já chci být moderním člověkem a tak si pomalu zvykám na chůzi v produktech od firmy Baťa, v obchodě na rohu požaduji produkt místních pekáren a pro správu svých financí požívám produkt banky u nás na náměstí. O produkci a produktech na záchodech se raději rozepisovat nebudu, to by mohlo nelibě zavánět i Vám. Zkrátka dnešní doba produktům, produkcím a produktivitě přeje, ať se nám to líbí nebo ne.
            S jedním z těchto moderně zvaných produktů mám ale problém. Ne že by nefungoval, naopak, mám ho doma už více jak dva roky a za tu dobu s ním nebyly žádné větší potíže. Nějaký čas trvalo, než jsem pronikl do tajů obsluhy a údržby (byl bez návodu a bez dálkového ovládání), ba i pár peněz na nadstandartní výbavu jsem zpočátku musel obětovat, ale – vzato z druhé strany – to vše bylo bohatě kompenzováno nízkým vstupním kapitálem, jenž se u tohoto produktu omezil na zanedbatelné množství mé fyzické námahy. I když to není žádný z výkřiků nejnovějších technologií, lze u něj snadno vypozorovat příznaky jisté inteligence a při dostatečném přísunu napájecích energií je tento produkt schopen i zcela samostatných činností. Některé z těchto činností je schopen provádět dokonce i opakovaně, kupříkladu otevírání a zavírání dveří, zapnutí nebo vypnutí televize, sešlápnutí PET láhví či přenášení lehčích předmětů.
            Momentálně trpělivě pracuji na programu, který produktu umožní i citlivé a jemné operace, například poškrábat někoho na zádech, uklidit byt, kreslit obrázky nebo dokonce srozumitelně komunikovat hlasem. Je pravda, že produkt způsobuje i občasné menší škody na bytovém zařízení a centrálních nervových systémech bydlících, to však můžu považovat za určitou nutnou daň při rozvíjení jeho schopností. Na oplátku poskytuje svému okolí k pobavení širokou škálu zajímavých, veselých, ba i komických situací a poskytuje mnoho nových impulsů do reálného života.
            A tak konstatuji, že jediným větším problémem zůstává má obrovská nechuť moderně nazývat naši malou dceru produktem své doby, když už při narození dostala do vínku krásné jméno Karolína ….






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Produkt” - 4


    Agin   (21.5.2011 (15.16))

    ahoj cVoKu....tvé myšlenkové pochody jsou bezva. Jen houšť, těšívám se na tvé "produkty" '-)


    Eva   (26.5.2011 (14.23))

    také to slovo nemám ráda a německý výraz Produkt zásadně překládám jako výrobek /pokud se tedy nejedná o zmíněnou pojišťovnu či banku/... další takové hrozné slovo ještě z dob bolševika je "zrekreovat" někoho...např. v našem zařízení jsme zrekreovali 300 lidí... a také nesnáším "lidské zdroje", ty chyběly jak za bolševika, tak i dnes, přestože lidí je poměrně dost:-)))


    Radka V.   (27.5.2011 (12.05))

    Ahoj, fejotony psali vždy ti nejlepší novináři, či spisovatelé, tedy ty dobré fejetony. Po přečtení toho, co jsi napsal sám o sobě, mně jaksi něco nesedí o))..píšeš moc dobře, zdravím


    cVoK   (29.5.2011 (21.23))

    Děkuji za všechny reakce - je to pro mne na psaní to nejdůležitější - ten pocit, že i někdo jiný se může ztotožnit s mým (uznávám, že poněkud podivným) viděním světa. Ještě jednou dík.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička