Impérium – Mafie v Atlantic City II


9. února 2012, autor Eva,



Mafiánská sága Impérium – Mafie v Atlantic City se uzavřela. O první sérii se můžete dočíst zde: https://www.suvicka.cz/?p=8064
Druhá série je ještě napínavější a dramatičtější než první, nabitá dějem a nečekanými dějovými zvraty. Jedním slovem skvělá. Otevřené zápletky z první série se vyřeší a celá stavba příběhu do sebe zapadne jak skládačka. Všechny hrdiny dožene jejich vlastní minulost, a mnohé dost nelítostně.
Scénáristi přitvrdili, jsme svědky šíleného řádění Ku-klux-klanu či brutálních vražd jednoho z členů mafie, který byl povoláním řezník. 
Děj se více soustředí na veterána z první světové války Jimmyho Darmodyho, který zradí svého mecenáše a podporovatele Nuckyho Thompsona a snaží se převzít a ovládnout veškerý obchod s pašovanou kořalkou. To se mu krutě vymstí, neboť řezník omylem zavraždí jeho ženu. Jeho Oidipův komplex vůči matce vyvrcholí incestem a při potyčce s ní zavraždí svého otce. Nakonec je popraven jako zrádce a odpad Nuckyho rukou. Darmodyho výborně ztvárnil Michael Pitt. Viděla jsem ho už ve filmu Šikana (Bully), kde také velmi přesvědčivě sehrál gaunera.
 
Zdroj: http://edna.cz/boardwalk-empire/_galerie/postavy/28562.jpg
 
 
Darmody a Nucky
Zdroj: http://www.boardwalk-empire.4fan.cz/wp-content/uploads/2010/12/boardwalk-empire1.jpg
 
Agent Nelson Van Alden poctivě sbírá materiál na Nuckyho Thompsona, pomocí něhož by ho mohli usvědčit. Provalí se však na něho, že při očistném církevním obřadu díky svému náboženskému fanatismu utopil v řece svého parťáka, takže veškeré jeho svědectví se stává nevěrohodným.
 
Zdroj: http://edna.cz/boardwalk-empire/_galerie/postavy/28570.jpg
 
Nucky je zbaven všech obvinění, už mu nehrozí mu trest smrti, raduje se a slaví se svými kumpány. Všechny jeho plány vyšly, bude z něho nechutný boháč. Netuší však, že jeho družka Margareth potají přepsala všechny cenné papíry na církev. Její dcera onemocněla obrnou a Margareth se domnívá, že bůh ji trestá za to, že žije člověkem, který nechal zavraždit jejího manžela. Všechny peníze, kvůli kterým se vraždilo, loupilo a podvádělo, nakonec připadnou někomu úplně jinému. Geniálně vymyšlené a napsané rozuzlení.
 
Margareth a Nucky Thompson
Zdroj: http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2011/03/Boardwalk-empire.jpg
 
 
Zdroj: http://www.hbo.cz/siteimages/seriesimages/11000/11735_-_375.jpg
 
V seriálu najdeme více paradoxů. Černošské bouře za posílení jejich práv a zvýšení platů ve skutečnosti organizovali bílí mafiáni, aby zničili své konkurenty.
Tehdejší předvolební kampaň se nápadně podobá kampaním, jaké známe z naší současnosti. Na pozadí všech nekalých obchodů a podvodů s pančovanou kořalkou stáli podplacení soudci, policisté a vrcholní politici z řad republikánů. Seriál vůbec republikánům nepřál, vypadá to, že Martin Scorsese volí demokraty.
Také zde je brilantně znázorněno, jak celá ta politicko-mafiánská banda spekuluje s pozemky, jak je skupují, protože oni jediní vědí, že zde povede silnice a pozemky se vyšplhají do závratných výšek.
Při sledování seriálu si uvědomíte, že praktiky v politice a justici se od 20. let v Americe skoro vůbec nezměnily. Nevím, jestli je to poznání bolestné nebo osvobozující.
 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička