Stres nejlepší pomocník?


16. března 2012, autor Eva,



Nejvíce práce udělám ve stresu. Jakmile mně naloží hodně stránek k překladu a stanoví šílený termín, dokážu pak sedět každý den 14 hodin u počítače a koukat do monitoru, dokud na to „vidím“, a pak odpadnout rovnou do postele. Tedy pokud zrovna nemám výčitky svědomí, že zanedbávám rodinu, a nejezdím ve dvě ráno mopem po podlaze či nepřipravuji jídlo na druhý den.
Při překladu mě plynule napadají slovíčka a vazby, které bych jinak musela lovit v paměti či pracně hledat ve slovníkách. Vzpomenu si, že jsem už něco podobného překládala a valí se mi to do hlavy samo. Ve stresu prostě dokážu úžasné věci, a když se pak k překladu někdy vrátím v klidu, podivuji se, jak jsem to šikovně a kulantně napsala. A hlavně, co jsem toho stihla.
Pravdou je, že po takovém pracovním zátahu mám pak několik dní „vymalováno“, že se mi chce pořád spát a nemám vůbec na nic náladu. Ani na čtení, které jsem při zběsilém překládání tak postrádala. Jediné, co mě hřeje, je to, že jsem si v krátkém čase vydělala nějaké peníze. Pokud to však kompenzuji dobou, kterou potřebuji na vzpamatování, nejsou mé příjmy nikterak závratné.
Když nejsem ve stresu, dokážu překládat tři stránky celý den, neustále odbíhám na Facebook, čtu zprávy na Seznamu, a také na serverech Lidovek a Mladé fronty, se zájmem si projdu drby o celebritách, neb je přeci důležité vědět, kdo se s kým spustil, kdo koho propleskl, která má nové silikony a čí spratek fetuje. S oblibou si vyhledávám, co mi předpovídají tarotové karty a aktuální horoskopy. Sice se ještě nikdy se netrefily, ale já to nevzdávám, a neustále se na ty mozek vymývající weby vracím. Také omrknu literární servery, kde jsem zaregistrovaná, rozdám pár komentářů či vložím vlastní dílo, a pak se chodím každou čtvrthodinu koukat, co mi tam kdo napsal. Prostě jsem mistr prokrastinace.
Také mě rozptyluje třeba jen obyčejné mytí rukou, když si v koupelně všimnu, že pod umyvadlem je nějaký svinstvo a vydrhnu pak celou koupelnu. Vymyji psovi všechny misky, otřu prach ze sbírky džbánků na poličce pod stropem, vypulíruji sošky na krbu, postříkám monitor i televizi čistícím antistatickým sprejem, vyleštím pracovní stůl leštěnkou na dřevo a poté k němu zase zasednu. Musím přec pokračovat v rozdělané práci, zatímco stůl vydává nepříjemný chemický odér, po němž za chvíli bolí hlava. Než se pustím do překládání, zkontroluji mailovou poštu a poctivě si přečtu všechny ptákoviny, které kolují po mailech a které v případě pracovního nasazení buď mažu, nebo odsunuji do jiné složky na potom (obvykle ji po čase také vymažu).
Po mnoha hodinách „usilovné“ práce na PC zjistím, že jsem toho mnoho neudělala, že jsem se radši měla sebrat a jít se psem ven nebo navařit jídlo na několik dní. Aspoň bych měla něco do zásoby, až budu mít zase „fofr“ překlad.






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Stres nejlepší pomocník?” - 7


    Katka   (16.3.2012 (14.31))

    "Prostě jsem mistr prokrastinace." :))) Mě takové uklízecí záchvaty popadaly často, když byly děti úplně malinké, nevím proč, třeba ve dvě v noci po kojení, jsem dvě hodiny uklízela barák....nesnesu nepořádek, ale teď když uvidím manželovy ponožky přes židli!, tož se ani moc nerozčílím. Prý tohle přichází v takových sinusoidách, už se začínám škrábat...asi půjdu uklidit garáž...:))) Jinak je stres je špatný pořád, mám s ním jen zlé zkušenosti, ale také jsem při něm pracovala s maximálním nasazením, ovšem ty konce byly horší..:(


    eliah bruno   (16.3.2012 (16.45))

    šak Evka - ta když ve stresu//její choť jíkne - stres nesnesu//dřív soulož jako z partesu!!//do bazáru ji vod ne su!// :-))


    Eva   (16.3.2012 (16.58))

    Katko, taky uklízet sklep je dobrej relax pro uklízecí maniaky... a je to stejně tak "nezbytný" jako uklízet garáž...
    ílaji, šak píšu, že ve stresu dokážu úžasný věci, a to po všech stránkách:-))))


    Katka   (16.3.2012 (17.34))

    Tak teď jsi nahrála eliahovi, bude chtít, abys mu to ukázala..jak jsi všehoschopná.. Podívám se..:))))))


    Eva   (16.3.2012 (17.51))

    úžasná neznamená všehoschopná:-))))


    Katka   (16.3.2012 (18.15))

    To je stejný, fčil neuhneš..:))


    Radka V.   (16.3.2012 (20.06))

    Jen přehodit překládání za účto a jsem to celá jááá o)))bezvadný...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička