David Deida: Cesta vášně


28. října 2012, autor Renata Petrickova,



David Deida je autorem bestselleru Cesta pravého muže, která velmi citlivě a poutavě ukazovala na duchovní potřebu mužů a spojení se sexem. Je to úžasně inspirativní a něžná kniha i pro ženy. Cesta vášně je o několik tříd hrubší, svým vyjadřování spadá až do nejnižších kategorií zakouřených a zaplivaných pajzlů, ale v podstatě vyjadřuje totéž.
David Deida (vlastním jménem David Greenberg) je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho kniha Cesta pravého muže, která byla v originále vydána již v roce 1997, se stává po celém světě důležitým a cenným podkladem a doporučenou literaturou na univerzitách, worshopech, mužských i ženských skupinách. Sám autor pořádá nejrůznější worshopy, které mají za úkol podnítit v lidech prožívání své polarity a sjednocení s partnerem. Jeho knihy vychází ve své domovině i v audio verzích a své jméno má i na dvou DVD dokumentech. Má za sebou bezpočet publikovaných esejí a článků a knižních publikací.
 
 
Cesta vášně – proč proboha?
 
Ptala jsem se v průběhu četby. Jako by toho ve všudypřítomném pornu nebylo dost – vulgarity jedna na druhé (pičky, ptáci a obraz Velkého mrdání jakožto splynutí s božstvím?) Některé části této knihy jsou opravdu nepublikovatelné a k jejich přečtení a zejména pak pochopení, budete potřebovat jistou dávku „špiritusu,“ což ovšem není poznámka od věci. Alkohol je totiž zdánlivě vedlejším tématem této knihy. O jeho významu a důvodech, proč ho někdo nesnese či je o jeho požití jakkoliv společensky nemožný, pojednává čas od času také. Špiritus totiž opravdu otevírá duchovní stránku člověka a s ní se musí opatrně, pokud vůbec. Závěrečná kapitola s moudrostí v očích stříbrohřbetých goril, které člověk vybíjí ovšem vyhladí všechna pohoršení, která ve vás autor mohl zanechat v průběhu četby. On to myslel dobře, jen to podával tak, aby to pochopili i ti, kteří ještě chápat neumí či nechtějí. Cesta pravého muže z putyky k sobě samému?
Možná i tak by se dala charakterizovat tato kniha, která rozhodně nezůstane v knihovničce nečinně ležet. Za čas si ji určitě zase vezmete do ruky. A jak to tak již u podobně laděných knih bývá, určitě v ní najdete zase něco nového a zcela jiného, než, když jste ji četli poprvé.
Fiktivní příběh plný fantazie a modelových příkladů lidských povah, chování a emocí. Příběh o přátelství Roberta, válečného veterána z vietnamu, duchovního rebela a vegetariána, muže, který se vyhýbá alkoholu i cigaretám, protože….
… aby zjistil, že je to vlastně úplně špatně.
Vydalo nakladatelství Synergie, 2012, www.synergiepublishing.com
 
 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička