Hugo a jeho velký objev


26. února 2013, autor Eva,



Když se sejde filmařská elita, neznamená to, že natočí nadprůměrný film. Režisérem filmu Hugo a jeho velký objev není nikdo jiný než slavný Martin Scorsese, hlavní role si střihli Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen a mladý talent Asa Butterfield. A celé to zaštítil Johnny Depp coby producent.
Vyprávění začíná velmi nadějně a dramaticky. Kluk Hugo Cabret žije v budově nádražních hodin, které pravidelně natahuje a  pečuje o ně. Takže si nikdo nevšimne, že jeho věčně opilý strýc, který se jej ujal po smrti otce a který se má o nádražní hodiny starat, už nežije.

 
Zdroj:  http://4.bp.blogspot.com/-GDMWrwYDE6A/UBEaIR8JtWI/AAAAAAAACvA/omSJWaCV4oY/s1600/Hugo-asa-butterfield-timekeeper-clockwork-paris-station.jpg

Zdroj: http://www.economicvoice.com/wp-content/uploads/2011/12/Hugo1.jpg

Aby měl Hugo co jíst, krade ve stáncích na nádraží jídlo, za což ho neustále pronásleduje nádražní policista v podání Sachy Barona Cohena.

 
Zdroj: http://alienationmentale.files.wordpress.com/2012/03/hugo-still101.jpg

Hugo nekrade jen jídlo, ale i drobné mechanické součástky. Zdědil po svém tatínkovi robota, úžasný mechanismus plný hodinových strojků. Aparát však nefunguje a Hugo se jej snaží pomocí kradených součástek oživit. Proto se musí dostat do konfliktu s prodavačem mechanických hraček, kterého bravurně ztvárnil Ben Kingsley.

 
Zdroj: http://1.bp.blogspot.com/-oTiM8ZURUKw/T1aPmrjNkuI/AAAAAAAABOU/Eq3Jp7joksI/s1600/Hugo_kingsley_butterfield.jpg

Během tahanice o hodinová kolečka prodavač vezme Hugovi jeho deník, a když si jej doma prohlíží, zhrozí se. Umělý člověk, jehož popisuje Hugo v deníku, je prodavači dobře známý.
A prodavač má dceru. A ta nosí na krku klíček ve tvaru srdíčka… a tímto klíčkem se robot natahuje. Takže se Hugo a dcera nutně musí skamarádit. Nebudu prozrazovat, jak to celé dopadne.  

 
Zdroj: http://img.blesk.cz/img/1/normal480/1176653-img-hugo-a-jeho-velky-objev.jpg

Po stránce vizuální a výtvarné nelze filmu nic vytknout, je dokonalý.

 
Zdroj: http://www.pensorosa.com/upload/images/Hugo-Cabret–film-scorsese-29V1.jpg

Ovšem jenom špičkově provedené fimové triky nestačí, děj se po slibné expozici odvíjí bez výrazných zvratů a napětí, jež bere dech, vleče se jako sliz, přerušován pouze vzájemnými honičkami Huga a strážníka, které když vidíte poněkolikáté, začínají být nudné. Slavnému Boratovi role strážníka evidentně nesedla, je prkenný a bez fantazie. I suchar se dá ztvárnit s humorem. Pronásledování Huga strážníkem by se dalo pojmout vtipněji, nápaditěji a originálněji, neboť zápletka k tomu vyloženě vybízí. Tohoto potenciálu však nebylo využito.
V okamžiku, kdy Hugo oživí robota, divák očekává, že se začnou dít „velké věci“. Že se robot přinejmenším stane Hugovým spojencem a ochranitelem. Robot však načmárá na papír jakési probodnuté sluníčko, jež se později ukáže jako logo filmových ateliérů. A to je všechno, víc nám umělý člověk nepředvede, příběh už jenom přímočaře a unyle směřuje k oslavě prvních filmařů. 
Aspoň to na mě tak působí, že film je spíše pocta zakladatelům filmového průmyslu, a ne dobrodružné vyprávění o klukovi žijícím v nádražních hodinách.
Knižní předlohu Briana Selznicka jsem nečetla. Asi bude více než dobrá, když podle ní natočili film. Vím však jistě, že jsem neměla před sledováním tohoto monstrózního spektáklu číst žádné kritiky, neboť jsem se v nich dozvěděla, že film je obdivuhodný a vynikající, že James Cameron prohlásil, že to je jeden z nejlepších 3D filmů, co kdy vznikl, že to je Scorseseho srdeční záležitost a že film byl nominován celkem na 11 Oscarů. Asi jsem byla na tak věhlasnou filmařskou partu natěšena až moc. Tak mi to milovníci žánru fantasy promiňte. Jsem jím taky, Avatara jsem v Imaxu viděla dokonce dvakrát, ale tohle jsem fakt nepobrala.

P.S. Jeden člověk z naší rodiny při sledování filmu usnul, tak nevím….







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička