Lanzarote – národní park Timanfaya (Parque Nacionál de Timanfaya)


12. května 2013, autor Ajaja,



V 18. a 19. století došlo na Lanzarote ke změně jeho vzhledu, kdy v důsledku celé série sopečných erupcí vzniklo dnes známe pohoří Montañas del Fuego (Hory ohně), které je součástí národního parku Timanfaya, ojedinělého na celém světě. Jeho rozloha je více než 200 čtverečných kilometrů.

Jak uvádí Wikipedie, z Kanárských ostrovů bylo Lanzarote nejspíše obydleno jako první. Toto tvrzení podporuje samotná zeměpisná poloha ostrova. Roku 1100 př. n. l. se zde usídlili Féničané. První zmínky o ostrově přináší ve svém díle Historia naturalis římský válečník a filosof Plinius starší.
 

Chcete-li tento nádherný a jako by z jiného světa pocházející park poznat, pak se musíte vydat po cestě Ruta de los Volcánes. Jezdí tam však pouze autobusy, auta mají vjezd zakázán, cesta trvá asi 40 minut a je možná s komentářem v několika jazycích
 

Díky své barvě bývá krajina připodobňována k povrchu Marsu. Rostou zde pouze drobné rostliny jako jsou různé sukulenty a lišejníky, mnohdy jen endemického výskytu.
 

Většinu ostrova pokrývá poušť, která je charakteristické červenohnědé barvy, a je, jak jinak, tvořená lávovými vyvřelinami.

Značná část národního parku Timanfaya je dnes jedním velkým lávovým polem, pod nímž se ukrývá 11 pohřbených vesnic, tedy téměř celá čtvrtina ostrova. Ztuhlá láva pak tvoří leckde bizarní útvary.

To ostatně vedlo zřejmě i tvůrce známého filmu Planeta opic k tomu, že řadu scenérií natočili zde – jako například tento útvar.
A také zde trénovali kosmonauti v rámci projektu Apollo.
 

Pod Lanzarote stále dýmá činný vulkán. S jeho přítomností se můžete seznámit ve známé restauraci El Diablo, kde teplo z tohoto vulkánu využívají k přípravě pokrmů.
Turistům pak také rádi předvedou sílu vulkánu třeba samovznícením suchého křoví vhozeného do jámy či gejzírem horké vody, když tuto vlijí do úzkého otvoru v zemi. Teplota 6 metrů pod zemí dosahuje prý až 300 – 400 stupňů Celsia.

Aby projížďka parkem nebyla tak fádní, mohou turisté přesednout z autobusu na velbloudy a po malých skupinkách se mohou projet částí tohoto jedinečného parku.

Na památku se pak mohou nechat místním průvodcem i vyfotit.
Fotka pak připomene zážitky z tohoto úchvatného místa, kde stále ještě dřímá síla přírody, či pekla, chcete-li.






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Lanzarote – národní park Timanfaya (Parque Nacionál de Timanfaya)” - 2


    Eva   (12.5.2013 (18.46))

    Děkujeme za velmi zajímavou reportáž, fotky jsou úžasné. Že na Lanzarote je "měsíční krajina" jsem věděla, ale, že tu trénovali američtí kosmonauti jsem netušila.


    Ajaja   (12.5.2013 (19.06))

    Já jen doufám, že průvodkyně "nekecala" ;-)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička