Ciro Marchetti: Tarot magické brány


8. října 2014, autor Renata Petrickova,



Tak konečně je to tu!, Ciro Marchetti vydal další karty – pro mne je to zajímavá podívaná z vícero různých úhlů. Podíváme se tedy do této karetní sady, která mne oslovila na první dotek. Cirro Marchetti se v očích mnoha příznivců tarotových krás, stal legendou už nyní.

 

Styl Cira Marchettiho se nazapře a tyto karty se mi zalíbily na první pohled.

V příručce najdete nepříliš klasické povídání o jednotlivých kartách, ale také řadu pro mě úplně nových výkladů, nově poskládaných pohledá na problémy. Propracovanost je znát na každém detailu, ať už ve vyobrazení karet nebo v jejich interpretaci v knize. Tu obstarala odbornice na tarot Leisa ReFalo.  Karty magické a krásné, stvořené pomocí digitálních technologií.

Moderní a přitom skrývající starobylou moudrost.

Myslím, že tady můžeme pokroku trochu poděkovat, protože přinesl neobyčejné dílo.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Texty v knize jsou stručné a jasné a provokují fantazii vykladače.

 

Třeba toto je u karty s názvem Síla

Dcera plamenného meče, Vládce lva

Klíčová slova: Síla, disciplína, výdrž, statečnost, odvaha, chtíč, moudrost, léčení, zvířata,  příroda, jemnost, vitalita, sebezmocnění, kontrola nad zvířecími instinkty, poctivost, vášeň, mocný vliv, mírná kontrola, sebepoznání, důvěra.

Klíčová slova pro obrácenou kartu: Všeználek, domýšlivý, perfekcionalista, pomstychtivý, kritický, předsudky, výstřednost, neštěstí, potřeba soucitu.

Popis: Pružná, ohnivá královna sed na zlatém trůnu a hladí tygra, čímž mu na temeni rozsvítí zářící hvězdu. Lev s leopardem stojí na stráži a hvězdy na temeni jim také  září. Tyto nádherné kočkovité šelmy ztělesňují vášeň a ohromné fyzické možnosti. Ze všech vyzařuje elegance a smyslná síla, pro tyto šelmy typická.

Význam: Ve starších sadách karet se Síla nazývala "statečnost", zásadní vlastnost potřebná k tomu, aby mohl člověk s rozumem čelit fyzickému a morálnímu nebezpečí – nevyhledávat ho a ani se mu nevyhýbat. Tyto nádherné kočkovité šelmy svou sílu předvádějí tím, že i když v sobě mají obrovskou fyzickou sílu, nepoužijí ji, pokud to není nutné. Narozdíl od štěkajícího psa by tygr nepózoval a nikoho nezastrašoval. Síla spočívá v jemném ovládání otevřené dlaně…

Element: Oheň (horký/odděluje a suchý/formuje) Oheň je aktivní, mužský, dynamický, enegický, posilující, povzbuzující, spontánní, transformativní a nepředvídatelný.

Astrologie: Lev. Lev je pyšný, dramatický, elegantní, zábavný, charismatický a okouzlující. Také může být okázalý, dogmatický, vykořisťovatelský, ovládající a vychloubačný.

Nadání: Sebekázeň, odvaha

Rada: Pociťte svou vitalitu, sílu a mírnost.

Opravdová síla nikdy neporušuje krásu nebo soulad, nýbrž často je vzbuzuje; ve všem, co je velkolepě krásné, má síla velký podíl na působivosti této krásy.

Herman Melville, Bílá velryba, Kapitola 86, "Ocas"

 

 

Tak tolik popisky k jedné kartě. Jsou pojmuty jinak, jsou to výstižné pojmy, které ve své stručnosti budí pocity. Je to zase něco úplně jiného a tak věřím, že Tarot Magické brány si najde spoustu zcela zvláštních vyznavačů. On totiž budí pocity zase úplně jinak, než běžné karty.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pro koho bych je doporučila?

Bez omezení pro každého, kdo se taroty zabývá už delší dobu, protože tohle je jak skvost do sbírky po stránce umělecké, tak i informačně velmi hodnotné dílo. Ať už budete informace vstřebávat z obrázků, jejich „dechu“ a intenzity nebo se začtete do stručné a jasné knihy.

 

Jak s nimi pracovat a jak k nim najít cestu?

S tímto poradí bravurně právě autorka knihy. Leisa ReFalo se zamyslela do nejhlubších částí své duše a troufám si říci, že předává právě to,co se sama díky tarotům naučila a s čím má opravdu tu nejlepší zkušenost. Jak pěstovat svou intuici, jak ji probudit, jak ji procítit a vůbec, jak si najít ke kartám cestu, třeba do nich ve své fantazii vstoupit a rozhlédnout se kolem.
A to ostatně můžete dělat i jakoukoliv další tarotovou sadou.

 

O autorovi:

Ciro Marchetti je výtvarník pocházející z Velké Británie, který získal několik uměleckých cen. Poté, co v Londýně vystudoval umění, se věnoval kariéře v Evropě a Jižní Americe. Nakonec se usadil ve Spojených státech, kde v Miami otevřel designérskou agenturu. Kromě řízení své firmy pořádá Ciro Marchetti na floridském Uměleckém institutu ve Fort Lauderdale semináře a přednášky o digitální grafice a ilustracích a pokračuje ve vytváření svého vlastního vizionářského umění. 

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Ciro Marchetti: Tarot magické brány” - 1


    Eva   (8.10.2014 (12.12))

    Tarotové karty neumím vykládat, ale v tomto případě by mi stačilo prohlížet si "obrázky", protože ty karty jsou opravdu nádherné.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička