Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik


10. března 2015, autor Renata Petrickova,



 

Takže tato kniha patří mezi ty nejlépe a nejkomplexněji zpracované… Bez jediné výtky. No i když, ano, jedna výtka by byla. Obrovská škoda, že tato jedinečná publikace nedostala výpravnější formát, fotografie všech rostlin a přírodních prostředků, které oplývají tak mocnou antibiotickou, antivirotickou nebo antimykotickou silou. Drtivou většinu z nich máme doma v šupleti nebo v kuchyňských skříňkách, další jsou snadno dostupné v lékárnách nebo zdravých výživách. A také tu je pár ještě neznámých, o kterých stejně jako autoři, Josef Jonáš a Jiří Kuchař, doufám, že se brzy dostanou i do našich obchodů.

 

Bylo mi sympatické, že oba autoři čerpali i z moudrostí starých knih (nebo velikánů českého léčitelství jako je např. Pavel Váňa nebo Waldemar Grešík) stejně jako z nejnovějších výzkumů. Vše je důkladně vyzdrojováno, takže obzvlášť zvědavý čtenář si může nacházet nové a nové informace, které rozšiřují tyto.

antibio_900

 

Ve své podstatě, díky rozsahu a množství jednotlivých bylin, nejsou informace o konkrétních bylinkách nikterak závratně obsáhlé, jsou jen stručným shrnutím. Aby všechno bylo úplně dokonalé, musela by kniha být jednou taková. Ale pro základní a dobré informace to určitě stačí.

 

Co je však dokonalé, je zpracovaná historie a život mikroorganismů a antibiotik, jejich fungování a způsoby, jakými lze obnovit jejich účinnost, důvody, proč nejsou antibiotika dnes tak účinná, jako dřív. Obrovská masa bakterií na naší planetě má neuvěřitelnou sílu a vůli žít a přežít. Pokud nám něco dá pochopit rovnováhu světa, pak to může být právě tento příběh mikroorganismů. O to paradoxněji a sebevražedně pak vyznívají antibiotika jako pouhý zdroj zisku. Autoři tyto chemické léky nehaní, to ani náhodou, jen se staví proti tomu, aby byla zdrojem zisků a byznysu. Nejen v lidské, ale i ve veterinární medicíně. Je to děsivé.

 

Ale přestanu strašit… protože druhá část knihy je konečně pro ty, kteří s tím chtějí něco dělat a pro nadšence do bylinek jako jsem já.

 

Hurá, mám další „herbář“ do sbírky

 

Jak jsem již zmínila na začátku, tato kniha obsahuje základní informace o 88 rostlinách a přírodních prostředcích, které nám mohou velmi výrazně ulevit v boji s nemocemi. Někdy se můžeme vyhnout zdravotním komplikacím nebo nutnosti nasazení chemických antibiotik.

 

Najdete tu mnoho zajímavých informací. Namátkou vybírám.

 

Citron

 

Čistí krev, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Uvolňuje křeče, je močopudný a podporuje pocení. Má na náš organismus alkalický efekt a jeho éterický olej pomáhá při léčbě celulitidy…

 

Ovšem pozor na toto, to jsem třeba vůbec nevěděla:

 

„Je popsán jeho fotosenzibilizační efekt, proto by se po zevním použití citronových produktů člověk měl vyvarovat přímého slunečního záření…“

 

Nebo

 

„Drobné ekzémy lze mírnit poměrně drsnou kúrou s použitím citronové šťávy. Postižená místa, například ruce, se nejprve napaří horkou vodou až na hranici snesitelnosti. Lehce se osuší a potom se na ně nakape čerstvá citronová šťáva.“

 

Měsíček

 

Na své si přijdou i domácí kutilové a vyráběči tinktur… Něco pro mě… třeba ta měsíčková.

 

„Měsíčková tinktura se připravuje z čerstvých /poměr k lihu je v tomto případě 1:2/ nebo sušených /poměr 1:5/ čistých květů. Vloží se do dobře uzavíratelné sklenice a zalijí se příslušným množstvím sedmdesátiprocentního alkoholu. Sklenice se ponechá deset dnů na teplém stinném místě, pak se obsah scedí a naplní do tmavé láhve. Užívá se 5 – 30 kapek podle potřeby až čtyřikrát denně.“

 

A víte, co se o této nádherné měsíčkové květince říká? Že prý francouzská legenda praví, že když panna vstoupí naboso do záhonu měsíčků, porozumí řeči ptáků.“

 

No, takže spíš něco pro naše dcery, že? Pro maminky je dobrá informace třeba ta, že ve středověku se okvětní lístky sbíraly a sušily jako koření, byl jimi nahrazován nedostupný a drahý šafrán.

 

Musím říci, že když jsem se oprostila od tísnivých, leč velkolepých a dechvyrážejících informací o bacilech, bakteriích a podobných potvorách, jež nás jakožto lidstvo, mají tvrdě na háku, stala se pro mě tato knížka snivou, lehkou a plnou bylinkové inspirace. Určitě v mé knihovně má místo, čestné a vymazlené, vedle knížek typu Domácí rady proti nemocem nebo Babiččiny bylinky.

 

Doporučuju. Je to kniha, která dobře shrnuje obecné informace o bylinách a jako bonus nabízí současný nestranný pohled na antibiotickou léčbu.

 

O autorech:

 

MUDr. Josef Jonáš (lékař a léčitel) a Jiří Kuchař (nezávislý publicista) společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a Tak chutná štěstí, která obsahovala množství sladkých i slaných receptů bez použití rafinovaného cukru. S jejich články a příspěvky nejen na téma cukr, antibiotika, alternativní způsoby léčení a zdravý životní styl se můžete pravidelně setkávat na stránkách měsíčníku Regenerace

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

 

www.cajovnaumodrekocky.cz

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik” - 1


    Eva   (10.3.2015 (20.19))

    Hojivé účinky měsíčku zahradního mi jsou známy, ale že citrón obsahuje olej jsem opravdu netušila:-))))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička