Růžena a Andreas Wegenerovi: 155 gurmánských receptů živé stravy


26. května 2015, autor Renata Petrickova,



Tak tady autoři povýšili syrovou stravu na gurmánský požitek. Máloco se mu vyrovná.  V knize je několik zásadních divů světa…. Znovuobjevení kadeřávku, kouzelné a všemocné zelené smoothie, dobře známá rostlinná mléka nebo sušené krekry ze semínek a ovocných či zeleninových drtí, nebo neuvěřitelně dobré dipy a pomazánky, omáčky na bázi avokáda nebo kešu oříšků.  Či báječný vitariánský kečup ze sušených namočených rajčat a čerstvých rajčátek, který si můžete dochutit podle svého gusta.

 

Nevycházela jsem z údivu. Milovníci jídla a vytříbených chutí si budou připadat jako v encyklopedii neznámých zemí. Budou hltat každé slovíčko a představovat si ty báječné chutě a vůně.

 

 

 

 

 

 

 

 

GZS_front – kopie

 

 

Uchvátilo mne slané vaření, nové úpravy – marinování.

 

Taková raw hranolky patří mezi delikatesy, které můžeme podávat třeba s těmi všemi báječně ochucenými krémovými omáčkami a dipy.

 

„Nakrájme ředkev a sladký brambor na hranolky. Nejprve marinujeme 1 hodinu v sojové omáčce a v oleji batáty. Ty dáme na plech do sušičky jako první.

 

Do misky, ve které jsme marinovali batáty, přidáme koření a zamícháme. Do této směsi dáme hranolky z ředkve a marinujeme další půl hodinu. Průběžně hranolky promícháváme.

 

Nakonec dáme sušit na plech k ostatním hranolkům. Sušíme 3-4 hodiny při 42 stupních Celsia. Hranolky podáváme s některou z omáček, které jsou popsány v kapitole Omáčky a pomazánky. Hodí se  výborně na oslavy nebo na zahradní slavnosti. Toto jídlo je možné podávat jako hlavní chod.“

 

A na první pohled by člověk řekl, že jídlo je upravené v troubě, co říkáte?

 

Shrnuté všechny poznatky o raw food

 

Gurmánská živá strava si zakládá na kvalitních surovinách a na vybraných chutích. Právě o jednotlivých základních jídlech, ingrediencích, ale i o báječných dochucovadlech je několik stran na začátku knihy. Je to čtivé, jasné, přesné a bez zbytečných řečí. Rychle a přehledně tu najdete ten základ, abyste se mohli pustit do vyzkoušení všech 155 receptů, které najdete dál.

 

 Je to jako procházka rajskou zahradou… A hlavně poslední část knihy s různými dorty a koláčovými dezerty nebo úplný závěr plný čokoládových bonbonů k nerozeznání od těch z bonboniér je toho důkazem.  Minimálně jednou si koupíte kešu oříšky, které jsou základem téměř všech dortových krémů, a vyzkoušíte je. Jednou jsem si krém z kešu oříšků také vytvořila a musím říci, že šlo o jeden z nejzajímavějších počinů v mé kuchyni. Opravdu se ty měkké oříšky po namočení v mixéru změnily v krém hladký jako samet. Ideální pro další úpravy.

 

Kiwi_dort

 

O autorech: Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

 

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička