Pomazankove maslo


4. října 2010, autor Eva,



Nad eurozónou se stahují mračna. Portugalsko a Itálie se zmítají v šílených dluzích, Španělsku už klesl rating a bývalý ekonomický tygr Irsko se zasekl a mílovými kroky míří ke stejnému krachu veřejných financí jako v Řecku. Nerozumím moc makroekonomice, ale veřejný dluh v Irsku v roce 2010 má dosáhnout 99% HDP, což mně selským rozumem říká, že téměř vše, co v tomto roce vyprodukují se vlastně rovná jejich zadlužení. Irské banky jsou prý v ještě větším průšvihu než v USA.  
Ale to jsou všechno "prkotiny" proti problému, který teď trápí celý evropský sektor. A tím je pomazánkové máslo. Bruselský mozkový trust, který si tak rádi platíme z našich daní, vymyslel, že náš tradiční český výrobek neobsahuje více než 80 procent mléčného tuku a dle unijních norem by měl být označován pouze jako roztíratelný tuk.
Olomoucké syrečky jsme uhájili. Rum však ne. I když Kubánci nejsou členové EU, těší mě, že přesto dokážeme hájit veškerá zaoceánská práva a že typický kubánský nápoj daiquiri se může míchat pouze z jejich třtinového rumu. Fidel či jeho bratr to určitě ocení.
A teď je to nahnuté s máslem. Evropští komisaři argumentují, že název „máslo“ může mást jiné spotřebitele v EU, protože v Polsku, Slovensku, Slovinsku a Bulharsku říkají máslu „maslo“.   
Dovedete si představit zděšení polského turisty, který v domnění, že si kupuje máslo, objeví v krabičce obyčejný ztužený tuk? Ještě horší katastrofa by jej však mohla potkat, že by vůbec nepoznal, že se jedná o margarín, a do konce života žil v klamu, jak si v Česku pochutnával na másle.
EU by to zase měla usnadnit českým turistům v Polsku, aby náhodou nenarazili na czerstwy chleb (= starý, tvrdý chléb), nezašli omylem do piwnica (= sklep) a feťáci nejásali nad nápisem droga (= silnice či cesta).  Všechna tato slova by měli buď zakázat anebo připojit cedulky s překladem pro Čechy. Pokud to neudělají, budou čeští muži chodit na WC označené Panie (= dámy) a český obchodník se bude zbytečně radovat, když mu řeknou, že jeho zboží mají v odbytu (= konečníku).   






Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Pomazankove maslo” - 3


    P.F.Zarken   (7.10.2010 (21.06))

    Víš, Evi, četl jsem to již dřív, ale nevěděl jsem, co na to říct. Je to vtipně napsané a v podstatě pravdivé. Ale já zašil socialismus naplno. A můžu Ti říct, že EU a NATO jsou oproti té době procházkou růžovou zahradou. Proto chyby dnešní doby vidím, ale nedívám se na ně tak tragicky. Současně chápu vás mladé, že vám to vadí***


    Eva   (8.10.2010 (21.04))

    Pavle, já taky zažila socialismus... ale jak můžeš z tohoto textu vyvozovat, že bych se na EU dívala tragicky či se tím nějak trápila.. vždyť je to celé napsáno ironicky.. jen mě prostě napadlo, že státy eurozóny jsou šíleně zadlužené a že to asi jednou bud problém, a přesto v Bruselu řeší ptákoviny jako pomazánkové máslo...


    P.F.Zarken   (10.10.2010 (19.08))

    Evi, tady jsme si trošinku nerozuměli, a nebudu zkoumat čí vinou. Ono je to v podstatě jedno. Považoval jsem Tě za mladší a vím, že k tomu mladí mají často zkreslený přístup. A že lidé často zapomínají, také patří k lidským vlastnostem. Pokud se Tě to dotklo, tak se omlouvám. To jsem skutečně nechtěl. Měj se hezky***



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička