Arielle Essex: Zázraky v praxi


16. srpna 2015, autor Renata Petrickova,



Je rozhodně škoda, že se tato kniha jmenuje tak nějak komerčně, protože výstižněji by se mohla jmenovat nějak jako CESTA K UCELENÍ A ZHOJENÍ SEBE SAMÝCH.  Nečekala jsem od ní tak kvalitní obsah a pomalý, plíživý, až podvědomí oslovující jednoduchý styl.

 

Pokud se vidíte jako oběť událostí, které jsou mimo vaši kontrolu, stáváte se bezmocnými a bezradnými. Vaše možnosti jsou najednou omezené. Možná už jste na nějakou divokou vodu najeli. Když život nejde podle plánu, když se vynoří problémy nebo se dozvíte šokující diagnózu, je čas naučit se, jak překonat bouři. Střet s krizí si žádná jiná rozhodnutí.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

K tomu, abyste se vyrovnali s nepříznivou změnou, je třeba vyvinout si skutečnou odolnost. To znamená mít jistotu, že se vám podaří vzchopit se po různých ranách osudu a že překonáte jakoukoli těžkou životní situaci. Potřebujete k tomu silné, zdatné a odolné tělo: zaujmout pevný postoj při rozhodování a myšlení…“

 

Tak, takhle nějak to začalo i se samotnou autorkou, která sama bojovala s nádorem na mozku. Hledala souvislosti, ptala se, proč zrovna já, hledala v minulosti, analyzovala své vztahy, život a zdraví v minulosti. Nacházela souvislosti, ale někdy nebyly zcela jednoznačné. Dalo by se říci, že na toto téma už bylo napsáno mnoho knih, ale tuto od Arielle Essexové považuji za hodnotnou proto, že nejvíc ze všech, které jsem četla (například Musela jsem zemřít nebo Andělé v mých vlasech) poskytuje asi nejvíc srozumitelné opravdové souvislosti. Je uvěřitelná více než které jiné. Nabízí řešení, jež jsou zcela logická. Jak jen může, vyhýbá se patetičnosti, což je velice sympatické.

 

„Než mi diagnostikovali nádor, byla jsem přesvědčená, že se chci vdát a mít dítě. Ale nikdy jsem se té myšlence dostatečně dlouho nevěnovala, abych si představila, jaké by to ve skutečnosti bylo.“

 

Ano, nikdy si nepromítala šťastné obrázky toho, jaké to bude, nepředstavovala si detaily. Je to podle ní důležité, když chceme vědět, zda-li toto opravdu chceme. To je pouze jedna podnětná myšlenka z mnoha.

 

Drobnosti: důležité a zůstávají navždy

 

Jsem si jistá, že pro každého je kniha jiná. Je totiž plná sice plynulého a svižného textu a občasně, pro někoho častěji (záleží na tom, co zrovna řešíte a co vás tedy více osloví), se v ní objevují dokonalé kousky textů, psané jako na míru. Na míru pro problém který zrovna potřebujete.

 

Jsem si naprosto jista, že některé principy si uchováte i daleko po přečtení knihy. Z této knihy jsem si odnesla třeba poznání zcela jednoduché.

 

Nejste si u některého svého životního, ale i běžného rozhodnutí, jestli je správné? Jestli má cenu na něco myslet, jestli jste rozčileni nebo se vaší hlavou honí myšlenky, o kterých si nejste jistí, kam je zařadit? Arielle píše, že jednoduchý vodítkem jsou emoce. Myšlenky, které v nás probouzí zlost, agresi, žárlivost, smutek nebo zoufalství – nejsou těmi, jež by nás měly vést na další cestě. Nevedou dopředu…

 

Jsou dobré, jsou někdy na místě.. jsou logické. Ale nezaobírejme se jimi moc dlouho, protože nás svádí pryč z cesty, kterou nám osud nachystal. Naopak myšlenky a nápady, které v nás probouzí hřejivé pocity a úlevu, nám ukazují tu správnou cestu vpřed.

 

Opět mě napadá to, co říká Jaroslav Dušek, „následuj to, co přichází lehce.“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

JAK PROSTÉ…

 

Součástí knihy jsou i tzv. „kyselinové testy“, které hrají úlohu takového lakmusového papírku pro naši duši. Jsou to malé testy, otázky, úvahy, na které když si uvnitř popravdě odpovíte, získáte směr. Získáte odpověď z podvědomí. Text je čas od času proložen vhodnými citáty slavných lidí a také se tu pochopitelně prolíná příběh samotné autorky, která bojovala nejen se zákeřnou nemocí, ale také s neplodností a snažila se všechny nástrahy dobře chápat a prakticky řešit. Její cesta může být inspirací – ne možná úplně doslovnou, protože každý to máme jinak, ale rozhodně dodává sílu a přesvědčení, že nějaká správná cesta, ve které nemusíme být jen obětí okolností, existuje.

 

O autorce:

 

ARIELLE ESSEX pracuje už mnoho let jako léčitelka. Věnuje se různým formám alternativní medicíny a specializuje se na psychologii zabývající se vztahem mysli a těla. Vášnivě se zajímá o umění a vědu. Získala stipendium na umělecké škole a pracovala také jako ilustrátorka. Studovala léčbu osteopatie a neuropatie a absolvovala jako nejlepší z ročníku. Protože ji  odjakživa fascinovalo spojení mezi myslí a tělem, rozšířila si studia ještě o kineziologii, neurolingvistické programování a hypnózu.

 

V roce 1996 založila školící středisko Zázraků v praxi, které poskytuje kurzy neurolingvistického programování. Sama zde působí jako instruktorka a koučka. Příběh její nemoci a uzdravení, zachycený v dokumentárním filmu The Living Matrix, inspiroval mnoho lidí po celém světě. Arielle  Essex dovede skvěle propojit své znalosti alternativní medicíny, neurolingvistického programování a zásad duchovního léčení. Více se o jejích aktivitách se můžete dozvědět na www.arielleeessex.com

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2015

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička