Brian Tracy: Letový plán


27. října 2015, autor Renata Petrickova,



Jednoznačně jedna z nejlepších knih o tom, jak jen nesnít, ale tvrdě si vyšlapat cestu ke svému splněnému snu. Praktický návod krok za krokem. Tajemství úspěchu? Vytrvalost, dříčství a plánování. Pečlivé až puntičkářské. Dokonalé. Vždy varianta B, dokonce i C.

 

Počítat s nejhorším a vědět, že cesta za úspěchem je z 99% složena z neustálého se vyrovnávání s krizemi. Prostě letový plán. Je nějak dám, ale během letu se nesčíslněkrát změní, protože se mění vnější podmínky. Doletíme do cíle, ale nesmíme to na prvních kilometrech vzdát jen proto, že je cesta plná turbulencí. Muž by nad touto knihou zajásal: „Úžasná  motivace a těch rad!“ Žena se pousměje: „Když si odmyslím, že ta kniha vychovává naprosté sobce, tak je to dobrá kniha, proto se do ní začtu ještě jednou.“

 

Letový plán

 

„Příprava je znakem profesionality. Příprava je rovněž v každém oboru znakem úspěšného člověka. Když ve své profesi postupujete stále výš, také si víc uvědomujete, že lidé na samé špici tráví přípravou mnohem víc času než ti průměrní. Horních deset procent odborníků v kterémkoli oboru je vždy připraveno mnohem pečlivěji a do menších podrobností než ti, kteří v témže oboru jen tak přežívají…

 

… Člověk, jemuž to myslí lépe než jiným, dokáže zvážit, co nejhoršího se mu může přihodit, a dokáže proti tomu podniknout opatření. Napoleona Bonaparta se jednou zeptali, zda věří ve štěstí. „Naopak věřím ve smůlu,“ odpověděl. „Věřím, že se na mě vždycky přilepí, a podle toho se také připravím.“ Je například docela běžné, že se kvůli špatnému počasí nebo technickým potížím lety zpožďují, nebo jsou dokonce rušeny.“

 

Dokonalé plánování, dokonalá flexibilita

 

Popravdě jsem si u čtení této knihy rozdělila okamžitě papír na dvě půlky. Mínusy a plusy. A začaly přibývat mínusy…Veškerý čas věnovat práci? Kde je rodina? Aha, tak to asi nebude kniha pro ženy a pro lidi s odpovědností za druhé lidi…. Jděte a neohlížejte se na nikoho! Dobrý návod k sobectví. Téměř 24 hodin denně je třeba bdělé pozornosti, neustále jako ostříž hlídat sebe i konkurenci, och fuj. Ovšem… jak postupovaly stránky, začaly se plnit plusové části mého papíru…

 

30% knihy do kamene tesat…. Ne, 40%… ne, počkejte… Na konci knihy jsem uvažovala nad číslem 60%, protože nadpoloviční většina knihy je plná velice užitečných a logických rad. Náměrů, otázek přesně mířených.

 

Život i pracovní kariéra se skládá z krizí

 

Pokud jsem v dalších částech knihy pozapomněla na to, že občas tu autor tvrdí, že jeho letový plán funguje i na rodinné a mezilidské vztahy (ale následně je téměř nerozebírá, nebo jen tak okrajově, že máte pocit, že mluvíte s workoholikem), musela jsem uznat, že mnohé jeho metody jsou velice propracované a účinné. Jak se vůbec osobně seznámit se svým snem, nemít ho jako dýmový kouř, o kterém sníme, ale za celý život pro jeho splnění nic neuděláme, jak si naplánovat vše krok za krokem, jak počítat s plánem B a nejhoršími variantami, jak se vydat na cestu, zvládat krize a vytrvat. A jak bojovat s vlastním strachem. Protože co si z této knihy vezmete jako nejdůležitější poučení je fakt, že pracovní kariéra a tajemství úspěchu tkví v jediném: umět flexibilně a s chladnou hlavou zvládat krize. Opouštět původní plány, dělat nové, náhradní. A opět se k těm původním vracet.

 

Když pracujete, opravdu pracujte

 

A milion dalších pouček. Jednoduché, účinné. Efektivní. Konec prokrastinace a pořádná motivace do života. Nebo způsob, jakým se motivovat, tzv. „zpátky do budoucnosti“. Představte si, jaké to bude, až… a podívejte se zpět do minulosti, jaké kroky vás vedly k tomu úspěchu, který nyní ve své mysli přehráváte. Geniální, že?

 

Ovšem také platí, že:

 

„Nezapomínejte, že naděje není strategie. Než  investujete čas, peníze nebo nadšení do nějaké práce, podniku nebo vztahu, udělejte si průzkum. Ověřte si každý detail cesty k cíli, která se vám nabízí.

 

Nechte si poradit od lidí, kteří se touto cestou už ubírali. Poučte se u expertů. Ptejte se lidí, kteří vašeho cíle už dosáhli, co museli udělat a co se při tom naučili. Ptejte se jich i na to, co by udělali jinak, kdyby tu cestu museli podniknout znovu.“

 

„Především buďte připraveni na to, že problémy, zklamání a krátkodobé prohry vás na každý pád čekají. Když k nim dojde, nenechte se jimi šokovat, překvapit nebo rozzlobit. Jen se místo toho zhluboka nadechněte, uvolněte se a řekněte: „Mou prací je řešení problémů, odstraňuji je z cesty.“

 

Pokaždé, když nějaký problém vyřešíte, zvýšíte svou schopnost vyřešit větší problém…“

 

Verbalizovat si svůj cíl… vizualizovat ho… emocionalizovat ho….racionalizovat ho… to je přímka k úspěchu podle Briana Tracyho. Jeho dvanáct kapitol, dvanáct kroků je opravdu skvělým čtením.

 

Potřebujete namotivovat? Dodat odvahy v životní cestě?

 

Pak je tohle jedna z těch lepších knih, navíc, založená čistě na rozumu, na logice dnešního světa.

 

Asi bude vyhovovat spíše mužům, ale ženy z ní mohou načerpat tolik potřebou uzemňující energii a přesvědčení, že je teda třeba si obléknout kalhoty a jít si to udělat sama.

 

Ostatně, i kdyby si člověk z této knihy vzal jen statě o tom, kterak překonat svůj strach. On totiž úspěch na jakémkoliv poli je pouze o jediném – o důkladnosti.

 

O autorovi

 

Brian Tracy je světová špička v oblasti managementu, leadershipu, prodeje a koučinku. Je jednou z největších osobností v oblasti osobního a profesního rozvoje. Zabývá se tématy, jako je kreativita, prodej, dosahování cílů, vnitřní motivace, strategie, úspěch a mnoho dalších.

 

Zároveň je i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Brian Tracy International, která se specializuje na vzdělávání a rozvoj jednotlivců i celých organizací. Jako konzultant Tracy pracoval pro světově známé firmy (např. IBM a MacDonnel Douglas) a koučoval mnoho významných manažerů. Postupy, které ve svých knihách nabízí, jsou prověřené, praktické a efektivní.

 

Brian Tracy je jedním z nejprodávanějších autorů, vydal více než 45 bestsellerů, které byly přeloženy do desítek jazyků. Kromě Letového plánu vydalo nakladatelství Synergie čtyři další Tracyho bestsellery: Cíle, 21 tajemství úspěchu, Kouzlo osobnosti jako mocná zbraň a Staňte se hvězdou mezi prodejci.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze



Počet komentářů na “Brian Tracy: Letový plán” - 1


    Eva   (27.10.2015 (18.43))

    Ale to je známá věc, že cesta k úspěchu je dlážděna neúspěchem či že úspěch je 5% talentu a 95% dřiny atd. Podobných pořekadel existuje hafo. Navíc mám pocit, že těch knížek, které nám radí, jak máme žít, co máme a nemáme jíst, jak být asertivní apod., je už nějak moc. Že kdyby je měl člověk všechny přečíst, nestihl by pracovat na svém úspěchu:-)))))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička