Debbie Ford: Správné otázky


25. září 2016, autor Renata Petrickova,



V jakémkoliv životním tématu můžeme použít těch deset otázek, které pronikají k samotné podstatě naší budoucnosti. Útlá kniha od autorky, kterou lze považovat za jednu z průkopnic tohoto moderního směru psychologie, která logicky a čistě psychologicky odhalí, co doopravdy chcete a kam směřujete. Stačí si na tyto otázky popravdě odpovědět. Chce to jen asi minutku nebo dvě času a klidu. Víc nic.

 

spravne_otazky_titulka_web

 

A pokud všechno uděláte správně, ve vaší duši se rozhostí hřejivé teplo, protože vy přesně budete vědět, co máte dělat.

A není to vždy jednoduché a ovlivňuje nám to náladu, myšlenky a tím i celý život. Může to být pěstovaná ušlechtilá rostlina, stejně jako nepříjemný záhon plevelu.

 

„Naše rozhodnutí  mají přímý vliv na stav naší mysli i naši náladu. Ovlivňují náš vztah k nám samotným, ke druhým lidem i ke světu. Zákon akce a reakce se nedá obelstít: každá akce vyprovokuje přiměřenou reakci. Každý čin má svůj následek. Často uvěříme tomu, že když se nikdo nedívá, když o tom nikdo neví, tak nezáleží na to, co jsme udělali. Opak je ale pravdou. Vše, co uděláme, ovlivní naši budoucnost. Velikáni, kteří změnili svět, to dokázali jen díky tomu, že se nebáli odvážné volby, ke které dospěli po důkladné a soustředěné rozvaze. Nerozhodovali se jen pro to, co je snadné a pohodlné. Následovali své sny, věřili svému úkolu a živili svůj vnitřní plamen. Pokaždé, když se rozhodneme pro něco, co je v rozporu s naší skutečnou touhou, se nejen vzdalujeme svému životnímu cíli, ale dusíme tak i svou jedinečnou vnitřní sílu, která nás udržuje naživu jak tělesně, tak duchovně.“

Nemusíme být velikáni, ale na tomto příkladu se  dá snadno odvodit, že onen princip, na co myslíš, co se děje, určitě funguje. Životní krach je výsledkem hrstky chyb, které opakujeme den za dnem a často se jen schováváme před tím, abychom si na věci kolem sebe více posvítili. Žijeme povrchně a plytce.

Takže, tady je ukázka několika otázek, které v knize najdete. Stojí za to si některé z nich zapamatovat a rychle si je zopakovat – no, prostě tehdy, když to budete potřebovat.

 

Přiblíží mě tato volba k mé vysněné budoucnosti, nebo mě uvězní v minulosti?

Přinese mi tato volba dlouhodobý užitek, nebo krátkodobé uspokojení?

Umocní tato volba mou životní sílu, nebo mě o životní sílu připraví?

Využiji tuto situaci k osobnímu růstu, nebo ji budu vnímat jako porážku?

 

A nyní pozor. V knize je možná ne úplně přesný překlad slova „hluboké odhodlání“. Je to náš škodič, je to něco, co nás nutí jíst, i když chceme držet dietu, je to něco, co nás přesvědčuje, že chceme být líní, když chceme jít sportovat. Není to odhodlání, ale spíše přesvědčení. A toto přesvědčení, tento – poté už velmi dobře popsaný fenomén – se pojí se strachem nebo se špatným sebevědomím o sobě samým. A až pod ním najdete tu duši, která vám hned v první chvíli odpoví „pocitem“, teplem, příjemným úsměvem, na vaše otázky. Je neomylná, ale je někdy těžké ji odlišit právě od toho hlubokého přesvědčení a škodění si sám sobě.

Musím říci, že je to kniha, která je formátem malá, ale obrovská svým obsahem a významem. Autorka v ní opravdu shrnula všechno to, co je pro jakékoliv rozhodování, ať jde o práci nebo o vztahy, nejdůležitější a podala  vám do rukou právě to, co v takové chvíli člověk hledá a tápe…

 

Slibuje jedinečný život, ale já tvrdím, že ten život potom může být prostě takový, že se za sebe nebudete muset stydět. Budete to Vy. Ne vaše okolí, ne představy vašeho okolí nebo nebudete někým, kdo nalhává, že je takový a takový, ale nějak stále nemůže dojít ke štěstí. Možná právě když si položíte pár otázek – a nemusí být ani všechny, stačí dvě, tři, pět… a odpovíte si na ně popravdě, zjistíte, že vás vedou ke spokojeného životu, kterému takto postavíte základy. Dáte mu možnost růst.

 

O autorce:

Debbie Ford byla mimořádně uznávanou odbornicí a průkopnicí v oblasti sebe rozvoje a autorkou mnoha knih, které se věnovaly hledání těch odvrácených tváří lidské psychiky a duše a hledajících cestu zpět. Její kniha The Dark Side of the Light Chasers (1998) se stala bestsellerem a od té doby se věnovala také workshopům, vyučování svých teorií a byla častým hostem ve známých televizích pořadech (např. u Oprah, Good morning America, Larry King live apod). Ve svých knihách prokázala mimořádný talent nahlížet pod skořápku problémů a pod masky lidí, hledat vnitřní pravdu. Odkaz její práce žije dál v jejím Ford Institutu, ve kterém v Debiině práci a poslání pokračují její následovatelé.

 

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2016

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička