Autor Sofiina světa dává v románu Loutkář osamělosti nový rozměr


24. dubna 2017, autor redakce,



Právě vychází nejnovější román uznávaného a oceňovaného norského spisovatele Josteina Gaardera Loutkář. V dojemném a zároveň provokativním příběhu o hledání vlastního místa ve světě se Gaarder vyznává ze své vášně pro etymologii a ukazuje, jak důležitou roli může hrát jazyk a vypravování v mezilidských vztazích. Knihy Josteina Gaardera milují čtenáři po celém světě – byly přeloženy do více než 60 světových jazyků a prodalo se jich několik desítek milionů výtisků. Během loňské návštěvy v Praze se autor svým českým čtenářům podepisoval několik hodin.

 

 

Akademik a lingvista Jakop je natolik osamělý, že navštěvuje pohřby cizích lidí. Na smutečních hostinách se dává do řeči s pozůstalými. Díky své sečtělosti a jazykové pohotovosti si pokaždé vymyslí příběh, který jej k nebožtíkovi váže, a baví jím ostatní hosty. Přestože je znalcem vztahů a jazyků, sám je z pletiva skutečných lidských vztahů vytržen a má jen jednoho přítele, jehož s oblibou cituje. Ovšem ani Pelle není člověk z masa a kostí…

 

Jostein Gaarder ve svém novém románu hýří příběhy. Jeho hlavní hrdina Jakop oplývá fantazií a touhou po navazování mezilidských kontaktů. Ve světě se však stále cítí sám a ztracený. „Je jisté, že autor již tuší nástrahy stáří – nemoci své i svých blízkých, osamělost. S kompozicí tohoto románu si dal velkou práci: není to nenáročné čtení, nakonec je vše vlastně docela překvapivé a tajuplné mnohými mystifikacemi,“ říká překladatelka knihy Jarka Vrbová.

 

Jostein Gaarder napsal řadu knih pro děti a mládež: Anna (Jaký bude rok 2082?), Jako v zrcadle, jen v hádance, Anton a Jonatán a další. Po obrovském úspěchu románu o dějinách filosofie Sofiin svět se začal naplno věnovat psaní. Kniha byla přeložena do 64 jazyků a prodalo se jí více než 45 milionů výtisků. Jeho poslední román Loutkář je určen dospělým čtenářům. Vedle psaní se Gaarder věnuje také podpoře lidských práv a ekologii.

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička