Jonáš, Kuchař, Frej: Jak dál po antibiotikách


28. srpna 2017, autor Renata Petrickova,



Jednoduchost sama je tato kniha. Řekněme to tak, že existuje pár potravin, které dají lidskému organismu téměř všechno, co potřebuje. A jsou běžně dostupné, nejsou drahé a stačí je jen občas dát nejen do košíku, ale i na talíř. Vyhnete se tak užívání antibiotik – což je podle slov z rozhovoru s autorem nejlepší prevence. První, co mě totiž napadlo při listování touto knihou, čtení a doslova zažíráním jejích informací pod kůži bylo, jak se tomu všemu vyhnout. Dá se vůbec nějak?

 

Posléze jsem dělala s jedním z autorů, MUDr. Davidem Frejem rozhovor, kde mi řekl, že prevencí je jedině silná imunita, a to platí i v celosvětovém měřítku, protože rezistence je také velkým problémem… Doslova cituji z rozhovoru: Nejen v minulosti, ale také dnes přežívají někteří s infekcí v ohnisku nákazy – ani při morových epidemiích nezemřeli všichni, kdo se s bakterií Yersiniapestis setkali. Ti, co spoléhají na nové druhy antibiotik, se dočkají zklamání a mohou na to doplatit. Firmám se nevyplácí nová antibiotika vyvíjet. Chci tím říct, že zásadním opatřením v obraně proti infekcím je silná imunita. Odpovědí tedy je, že posilování imunity je principem, jak se vyhnout závislosti na antibiotikách. Dále pak pomáhá detoxikace, například půst, nižší příjem kalorií, posilování imunity meditacemi, bylinami jako směs hub Fungimun, česnek, kurkuma, bazalka posvátná Tulsi apod.

 

 

Tipů na dobré potraviny i superpotraviny tu najdete hodně

 

Je třeba si uvědomit to, že antibiotika jsou extrémní zátěž pro trávení i pro imunitu, a tak snad právě na nich, a na reakcích našeho těla při a po jejich užívání, si můžeme nejdůrazněji uvědomit, jak složitý, nádherný a neuvěřitelně symbioticky fungující systém je naše zažívání. A jak požívání antibiotik působí vidíme nejen na svém průjmu a alibisticky si dojdeme pro laktobacily, ale já si třeba všimla, že to doslova zabije imunitu třeba na rok – a to i přes ty polomrtvé předražené tabletky z lékárny. Doktor Frej v rozhovoru řekl, že to může být i několik let. Tím hůř, pokud se jedná o dítě nebo novorozence, batole… tam se škody způsobené devastací střevní mikroflóry dávají dohromady velmi dlouho, i dlouhé roky. Pokud ale dál střevo poškozujeme špatnou stravou, stresem nebo jinými léky, v podstatě nemusíme být nikdy zdraví.

 

Přitom stačí si pomoci tím, co máme běžně k dispozici – od kefíru, kombuchy, kvašené zeleniny, potravin, které podporují růst laktobacilů v trávicím traktu, až po jednoduché rady ohledně pohybu nebo občasných kůr, jež nás dají dohromady. Jde o správně poskládaný jídelníček a nepodceňování jednoduchých jídel, jež máme denně k dispozici. Jen po nich sáhnout!

 

Co se tu tedy dozvíte

 

Dozvíte se zde jaké bakterie naše střevo osidlují, co potřebují ke svému životu a co jim naopak škodí, jak se stane, že se přemnoží ty špatné a jak můžeme celou tu rovnováhu ovlivnit pozitivním způsobem tak, abychom to pocítili na všech úrovních zdraví.

 

A množství receptů potěší, protože se do toho hned můžete pustit

 

Autoři doplnili knihu ještě o řadu receptů z potravin, o kterých píší a tak si spoustu dobrot můžete vyrobit doma.  Usušíte si chlebové placky, uděláte maracujový medový lekvar, ugrilujete banány nebo vyrobíte chlebový kvásek. A mnoho dalšího…

 

Přesto vám přeji, ať po této knize saháte co nejméně, protože s antibiotiky není o co stát.
Ale na druhou stranu, když si osvojíte do běžného jídelníčku pár pravidel a užitečných rad z této knihy, výrazně se vám zlepší imunita.

 

Protože jaká střeva, taková imunita.

 

O autorech:

 

MUDr. Josef Jonáš vystudoval lékařskou fakultu v Plzni a jako začínající psychiatr působil pod vedením MUDr. Miroslava Plzáka v protialkoholní léčebně v Horních Beřkovicích. Později se v Chomutově stal nejmladším primářem psychiatrického oddělení v tehdejším Československu. V osmdesátých letech minulého století proslul svojí metodicko-psychologickou spoluprací s Ivanem Hlinkou v litvínovském hokejovém klubu a také průkopnickou knihou Křížovka života, která vyšla poprvé roku 1988. Od té doby se věnuje celostní medicíně a vlastní metodě řízené detoxikace. Je autorem nebo spoluautorem desítky odborně-populárních knih a stovek článků.

 

Jiří Kuchař absolvoval Stavební fakultu ČVUT. Od začátku devadesátých let minulého století působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Kromě svých knih o léčitelích a českém léčitelství proslul publikacemi, v nichž přiblížil svět jihoamerické ayahuasky, u nás vůbec prvními na toto téma. Na začátku 21. století odhalil část umělecké sbírky Adolfa Hitlera, která se nachází na našem území. Po sérii knih na téma sebepoznání se v současné době věnuje populárně-zdravotnickým tématům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

 

MUDr. David Frej pracoval po studiu na lékařské fakultě v Praze několik let jako internista. Východní a funkční medicínu a výživu studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a v indické Puně. V praxi se zabývá vlastním systémem holistické medicíny zaměřené na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí, na výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Přednáší a pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička