Ciro Marchetti: Orákulum vizí. Je tu znovu!


23. října 2018, autor Renata Petrickova,



Ciro Marchetti je výrazným autorem tarotových karet, i karet ostatních.  Sem tam tvrdí, že ty které karty jsou jeho poslední, ale osud je asi spravedlivý a vždycky ho nějakým novým nápadem dožene.  Jeho obrazy jsou živé, hluboké a moudré. Je škoda nechat takový talent spát, že?

 

 

Umí vystihnout hloubku situací, emocí a dějů a velmi správně o svých kartách říká, že „mým záměrem bylo vytvořit soubor obrazů, které budou promlouvat samy za sebe a nebudou potřebovat text jako pomoc k pochopení jejich možných významů; karetní sadu složenou z vizuálních výchozích bodů, které umožní založit výklady na zcela intuitivní rovině.“.

 

Život se neustále proměňuje, co platí dnes, nebude platit zítra. Co vycítíte z této karty dnes, bude zítra jiné. Ano, text tu je jako pomůcka, jako úvod do obrazu, ale tohle jsou karty, u kterých je třeba vnímat to, co nabízí obrázek, jaká fakta tu vidíme – jaké emoce vzbuzuje.

 

Karty vhodné ke zvažování

 

Nejvhodnějším způsobem, jak s kartami pracovat, je vnímat to, co nabízí, a promýšlet to, zvažovat.  Porovnávat okolnosti, brát v potaz i jiné možnosti – to je nesmírně sympatické, autor nás nechává nahlédnout do širokého světa nejen lidské duše, ale i možností, které nabízí svět (a často jsou nám tyto možnosti skryty, protože se na situaci díváme zúženě). A tímto pohledem nám vyvstávají otázky, odpovědi a možnosti, které já osobně doporučuji nechat ještě chvíli uzrát. Vzít je v potaz, vzít tuhle čistku na duši a uvolnění na vědomí a pak nechat pracovat čas. Ten je totiž nejlepší lékař i hybatel událostí. Oblíbená mechanická zařízení, která autor používá v malbách, tu mají charakter té části osudu, na kterou máme vliv. Zrcadla, ptáci, zvířata, magické znaky, symboliky a zdobnost a velkolepost výjevů je pak jako obrovská projekční plocha, na které uvidíte pokaždé něco jiného.

 

A pak vám možná padne karta Odloučenosti. A v takových chvílích, kdy chtě, nebo i nechtě trávíme čas v odloučení…

 

„Pouze v nehybných vodách se věci zrcadlí nezkresleně. Pouze v nehybné mysli je svět vnímám správným způsobem. Hans Margolius
 

Každý z nás potřebuje chvíle, které patří jen jemu. Rodina, práce, nákupy, svět – to vše může počkat během těch krátkých, vzácných okamžiků úniku a na chvíli přestat existovat. Jsme sami, naším jediným společníkem jsou naše myšlenky.  Osamocená postava sedí pod zlatým klenutým přístřeškem na vyvýšeném ostrůvku, odloučeném a vzdáleném od ostatních podobných, které se zrcadlí na klidné hladině pod ním…ale pozor, bude-li vaše odloučení příliš hluboké nebo časté, může se vymknout kontrole. Pokud se od ostatních vzdálíme příliš, můžeme tím ztratit možnost návratu.“

 

A ještě jednu věc si z náhodných výkladů pamatuju. Tu větu o čase – ten zloděj, který nenávratně bere a nikdy nic nevrací.

 

Tak na to mysleme a zacházejme s časem a životem tak, jak si zaslouží. Hezky.

 

O autorovi: Ciro Marchetti je autor bestsellerů Zlatý tarot a Tarot snů a mnoha dalších karet. Vyniká uměním, jak sám říká: „tvořit umění, které přináší schopnost zaostření, byť jen chvilkového, díky kterému máme možnost spatřit to, čeho bychom si jinak možná vůbec nepovšimli“.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2018, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička