Meditační Nové pohádky kouzelné lucerny


23. října 2018, autor Renata Petrickova,



Jaké to je prožít pohádku celou svou bytostí? Je to úplně jednoduché. Naďa Konvalinková se svým sladkým hlasem o to postará v pár minutách a neodolají ani rodiče. Popravdě, knihu, která je se stejnými pohádkami přiložena ke čtení, považuji za skryté nebezpečí.

 

Rodiče ji neučtou, rozhodně ne večer. Všechno je totiž tak hladivé a sugestivní, že po první stránce budete přemáhat spaní a… Budu prostě upřímná: Tyhle pohádky se těžko čtou, a ještě hůře se poslouchají, protože velmi brzy odcházíte do krajin snů, uvolnění a spánku. A proto tím nejlepším řešením je opravdu cédéčko, jež je v knize vloženo, protože v načtené formě je to čirá slast.

 

 

A nějaké to hezké dopoledne nebo čas, kdy jste čilí jak rybičky, si můžete prolistovat a pročíst knížku samotnou, protože už jen ty obrázky si to zaslouží. Mám je ráda, jsou jednoduché, dětské a probouzejí fantazii tím, že příliš neruší. Nechávají vám prostor, v němž obrázky ožijí.

 

„Zavři oči a představ si, kolik podob může mít jeden den. Proč jsou některé dny nudné a jednotvárné a jiné tak zajímavé? Proč se některé zdají dlouhé a jiné krátké? Proč nemůže být každý den veselý? Třeba bychom mohli nudné dny nějak zrušit. Zkusíš to zjistit? Vezmi svou kouzelnou lucernu a vydej se na tajuplnou cestu. Uvidíme, kam tě dnes večer zavede.

 

Právě ses ocitla uprostřed jednoho z těch nudných a nezáživných dnů. Rozhlížíš se kolem a všechno ti připadá šedivé a ponuré. Pal ale zvedneš svou kouzelnou lucernu. Jasně svítí, a když se pozorně podíváš, zjistíš…“

 

A to jste zvědavi co? Kde se objeví ty barvy? Duhová kočka nám pomůže a krůček za krůčkem nám ukáže pár drobností, které rozsvítí den. A od té doby si pokaždé, když bude nudný den, vzpomenete na kočku a představíte si ji. Třeba její duha zasvítí právě někam, kde je skryté to světlo, jež čeká toužebně na to, až ho někdo objeví.

 

A ocení.

 

„Ne každá chvíle je radostná a zajímavá, pokaždé ji ale můžeš prozářit ve své mysli.“

 

Moudrost jiných nám může pomoci

 

Víc a víc jsem si u této knihy uvědomovala, že prožitá moudrost jiných, i kdybyste ji v tu chvíli vnímali jako donekonečna opakované klišé, tu už je. A byla stokrát prožita, prověřena. Jasná. Můžeme si z ní něco vzít. Jiné to nebude. Nudný den neproboříme tím, že budeme něco násilím chtít, nezajistíme si další den krásný díky tomu, že se v nudný den budeme cítit jako oběť. Všechny ty své cesty můžeme zkusit, ale nejspíš skončíme u toho, že jedinou cestou je, užít si i ten nudný den a něco z něj mít.

 

Že to, co se nám tu radí, má velkou pravdu. Že každičká afirmace a moudrost příběhů je prověřená a stojí za to ji vyzkoušet. Zamyslet se nad ní, nebo jí dát za pravdu. A zkusit to. Nač dělat chyby, když je už udělali mnozí před námi – a právě proto napsali podobné knihy?

 

No, je to nejen o pohádkách. Tak si to hezky užijte a jsem zvědavá, jak budou pohádky s kouzelnou lucernou v ruce, působit na vás.

 

 

Autoři: Anne Civardi, Joyce Dunbar, Kate Petty, Karen Wallance s předmluvou Davida Fontany: všichni se podíleli i na předchozích knihách s tímto tématem a jejich záliba v plném prožívání příběhů, mýtech a bájích, je znát na každém řádku. Toto je už jejich druhá kniha s kouzelnou lucernou v pořadí, první byla Kouzelná lucerna.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2018, www.synergiepublishing.com

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička