David Michie: Dalajlamova kočka: Probuď v sobě kotě


25. října 2022, autor Renata Petrickova,



Dalajlamova kočka se vrací? Ale to víte, Jeska nám stárne a už to není žádné koťátko. Dokonce jí její věk a vzhled začíná někdo i vyčítat. Tak to vám povím, něco takového v té voňavé himalájské kavárně? Nevídané! Však to taky Jeska jen tak nenechá a rozvíjí se nám před očima příběh, který je o sebepřijetí, o zkušenostech a o životě.

A to nejen o tom kočičím.

 

 

„Ukázalo se, že někdy během těch pár deštivých týdnů, co jsem tu nebyla, dosloužil starý kávovar, který Franc koupil hned v začátcích, když si tu před lety otevřel kavárnu. Mezitím se toho ve světě hodně změnilo – včetně toho, jak měli lidé rádi kávu a jak ji byli zvyklí pít. Skoro všichni zahraniční návštěvníci předměstské čtvrti McLeod Gandž přijížděli z měst a městeček, kde bylo běžné dávat si každý den kávu přímo od baristy. Původně cizí zvyk snadno přejímali i mnozí místní obyvatelé, všude kolem se začínaly objevovat stánky s kávou a malé kavárničky rostly jako houby po dešti. Franc měl čím dál tím silnější pocit, že Himalájská literární kavárna v tom zaostává…“

 

Kávovar to vyřešil – a zase byla nová bezkonkurenčně nejlepší káva v okolí!

 

Jemný příběh, možná svým způsoben nejjemnější ze všech Dalajlamových koček. Je to jako lízat smetanu kočičím jazýčkem a uvědomit si, že právě tak mi chutnala jako malému koťátku…

 

Protože jak žijeme, jak stárneme, stáváme se lhostejní a necitliví.

 

Jemným proudem celým příběhem

 

Kudy nás příběh stárnoucí kočky provede? Světem radostí, které se mohou s věkem začít vytrácet. Světem, ve kterém je víc a víc důležité sbírat drobné kousíčky bdělé pozornosti. Začínalo se mi u příběhu zdát, že právě toto bdělé žití je základem moudrosti, jež s věkem přichází.

A když zůstaneme obhrublí a zmožení životem, k tomuto daru stáří se nedostaneme.

Ale tady se ještě pořád věnujeme kotěcímu vrnění. Mísí se tu příběhy lidí, zvířat a laskavé poležení na peřině samotného dalajlamy, to hebké probuzení do horského himalájského vzduch a vědomí, že každý den bude něčím zajímavý.

A kdo už knihy Davida Michieho zná, ví, do jaké atmosféry je zván. Tyto příběhy jsou totiž neopakovatelné, nezaměnitelné duší a vůní, kterou v čtenářově hlavě a srdci zanechají.

 

O autorovi: David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní žije s rodinou v Austrálii. I v České republice se jeho knihy zařadily okamžitě mezi bestsellery. Věnuje se přínosům meditace, čtivým příběhům lehce přinášející moudrost buddhismu a praktikování filozofie této víry v každodenním životě.

 

Má svůj blog na stránkách davidmichie.com, kde píše poznatky o životě a bdělé pozornosti.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publihishing, www.synergiepublishing.com , 2022

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička