Malý průvodce moderním stárnutím


16. května 2011, autor cVoK,



            Mé letošní narozeniny lze charakterizovat jako přelomové. Vzato čistě statisticky jsem právě tento rok dovršil polovinu průměrné délky života českého muže, pominu-li vcelku nepodstatnou drobnost, že jsem se narodil a žiju ve Slezsku. Jako fotbalový fanoušek bych řekl, že právě začal druhý poločas mého zápasu s nástrahami všedního života a zároveň tak trochu doufal, že mi vydrží forma a pan rozhodčí tam někde nahoře bude pískat rovinu. Být založením optimista, těšil bych se na ona legendární „nejlepší léta“ života, pesimista v koutku mé duše by naopak strašil prvním infarktem, ale beru to jako realista.
            Stárnu.
            Ne že bych to zjistil právě teď, kdy slavím tu jakousi imaginární půlku života. Už nějaký ten pátek mnoho více či méně nápadných indicií naznačuje, že léta telecí mám dávno za sebou. Tak například i ti nejdrzejší teenageři mi uctivě vykají. Břicho se pravidelným necvičením tvaruje do vzoru budoucích maminek, minorita mých šedivých vlasů činí nezvratné kroky směrem k majoritě. Občas se přistihnu, že na postel pomýšlím jako na místo odpočinku. Neznám aktuální pořadí hitparád, horké novinky ze světa celebrit šoubyznysu mě nechávají ledově chladným, nepoužívám ICQ a dokonce ani nemám profil na Facebooku. Zkrátka definitivně stárnu. Pokud se náhodou s některými, či snad všemi výše uvedenými příznaky ztotožňujete, pak vítejte do klubu.
            Přesto, že se cítím ještě relativně mlád, občas pro pobavení či ze zvědavosti zabrousím do mediálních vod a pročítám podivuhodné, leckdy až bizarní, ale téměř vždy zaručené rady jak moderně stárnout.
            Podstatná část těchto rad se řadí do kategorie „údržba tělesné schránky“ a většinou se hemží slovy jako hairstyling, liposukce, make-up, botulotoxin, push-up, enzymy, outfit, doplňky stravy a mnoha dalšími pojmy, ke kterým si musíte nejprve zakoupit slovník cizích slov, což Vám autor rady jaksi pozapomněl sdělit. Možná proto, že už sám zapomíná (rozumějte – nezobe ty správné doplňky stravy), nebo snad proto, že pokud se těmito radami budete řídit, na slovník už Vám nezbudou peníze. Já vím – i zrající či zralé ovoce se občas chemicky ošetřuje, ale čeho je moc, toho je příliš a výsledek pak leckdy ani nevoní, ani nechutná, jen náklady vzrůstají geometrickou řadou. Jenže této zásadní rady – tedy že při údržbě těla je zároveň nutné i užívání zdravého rozumu – se v médiích nedočkáte. Šedesátnice mají vypadat na padesát, padesátníci na čtyřicet (no, maximálně na pětačtyřicet, když je to chlap) a takové skvěle ošetřené platinové pětatřicátnici by měl barový číšník odmítnout prodat alkohol. V mediálně ideálním případě budoucnosti se budou důchodci předbíhat ve frontě na solárko a ve fitku diskutovat o kvalitě nejnovějšího krému na problematickou pleť.
            Neméně zajímavou kapitolou moderního stárnutí jsou rady v oblasti udržení svěžesti ducha. Kupříkladu kupte si knihu pana XY s podrobným návodem a názvem „Jak vyzrát na stáří“. Je to samozřejmě bestseller (vytahujete již zakoupený slovník …), prodány milióny výtisků po celé planetě, přednáškové turné a tisíce děkovných dopisů od Arizony po Zimbabwe následovalo. Takže natěšení koupíte knihu, načež zjistíte, že je psaná miniaturním písmem a jdete pro nové brýle. Pomocí nových brýlí pak zjistíte, že pan XY je sice postarší, ale dost bohatý na to, aby Vám uděloval rady typu cestujte po světě, pořádejte nikdy nekončící mejdany, hrajte golf, udělejte si doktorát z mikrobiologie nebo třeba napište knihu. Inu, žádný zásadní problém, takové stárnutí, no ne? I když, na druhou stranu, jako pohádka před spaním to docela ujde.
            Úsměvné jsou rovněž dobře míněné rady psychologů a jiných podobných odborníků. Jsou to lidé vzdělaní i zkušení, jenž vědí, že spektrum lidských zájmů je různorodé a velmi široké a podle toho také jejich rady vypadají. Hlavně nezahálejte. Staňte se turisty, pořiďte si zahrádku, začněte lepit letadýlka. Možná byste mohli zkusit vyjížďky na koních, naučit se žonglovat s hořícími kužely, otevřít si cukrárnu nebo pořídit domů internet. Musíte uznat, že mají pravdu, protože pokud na své zahrádce otevřete internetovou cukrárnu, ve které se v záblescích létajících hořících kuželů lesknou modely bombardérů a stíhaček stylově zapíchnutých ve vitrínách mezi laskonkami a ořechovými dortíky, pak rozhodně zahálet nebudete. To už Vám ani nezbude čas vyhoupnout se do sedla a vyjet do hor.
            Pokud jste zvědavi na tu jednu jedinou, jednoduchou a univerzální radu jak nejlépe stárnout, čekáte v tomto případě marně. Kdybych ji znal, napsal bych o ní knihu a pak se válel v hromadách peněz a děkovných dopisů. Jen si tak říkám, že nejlepší asi bude stárnout důstojně a především s humorem, neboť mnohem lépe se potom odvracejí nebo přehlížejí úšklebky těch, co do pokročilejších let ještě nedozráli.
            Snáze si pak zvyknete na to, že o Vás mluví jako o gerontech nebo se upřímně pobavíte vtipem o třech obdobích v životě člověka, jenž tvoří fáze „mladý“, „střední věk“ a „vypadáte dobře“. Potíže při zavazování tkaniček odbudete hláškou o hůře se ohýbajících játrech. Narážky na Vaši sexuální svěžest uzemníte nadhozem ve stylu  „Doby tříminutového akrobatického rokenrolu mám už za sebou, synku, teď si užívám nádherný, nekonečný waltz“, jen ty žánry prosím nepopleťte a neprohlašujte nic o tklivém blues. Využívejte toho, že cokoliv řeknete, nemůže být použito proti Vám, zejména v případech, kdy dáte k dobru všechny své dosavadní lékařské diagnózy. Pobavte se nevěřícně strnulými tvářemi Vašich dětí nebo vnoučat, požádáte-li je o sehnání kvalitního jointu, zakoupení nového erotického prádla či zprostředkování seskoku padákem. Můžete totiž dělat úplně všechno, co budete chtít (nebo alespoň to, na co budete mít chuť a peníze) nebo nemusíte naopak dělat vůbec nic, protože na jakoukoli případnou námitku máte vynikající univerzální odpověď:

            „Já už na to (ne)mám věk …“






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Malý průvodce moderním stárnutím” - 4


    Agin   (16.5.2011 (16.50))

    Nadšeně se hlásím do klubu, cVoku a prohlašuji čestně, že jsem stopro gerontka z Lidlu...


    Radka V.   (18.5.2011 (12.32))

    Já popřípadě vyplním i přihlášku o)), bezvadně napsané, tu knížku klidně napiš, když bude v tomto duchu, ráda si jí koupím...a pokud by ti docházely postřehy a zážitky, ochotně poskytnu o)) dík za počtení


    fotoeva   (18.5.2011 (23.13))

    Také se hlasím do klubu,vtipně napsané...


    Eva   (22.5.2011 (17.58))

    humor je jedna z nejtěžších kategorií a ty ji zvládáš bravurně...skvěle jsem se bavila...sice mám profil na Facebooku, ale do klubu se také hlásím:-)))... předpokládám, že jsi završil věk, kdy si už ženská nemůže hrát na schovku:-)))... pro vyrovnání se s věkem doporučuji zejména ženám navštívit stránky http://www.awfulplasticsurgery.com/, kde zjistíš, že všechny ty honosně anglicky znějící zkrášlovací zásahy udělají z normálně vypadajícího zralého ovoce ovoce zcela shnilé a scvrklé... takže klídek...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička