Judita Peschlová: Velká kniha rituálů


29. srpna 2022, autor Renata Petrickova,



Historie, která probouzí pokoru. Rituály, které probouzí radost a pokoru. A starodávné tradice, které jsou potravou pro přemýšlivou duši. Dokonalá kniha plná informací o rituálech spojených s ročními cykly, měsíčními cykly, místy i příležitostmi, obsahuje také obecné informace o pokoře spojené s rituály.

 

 

Jak sama autorka píše, je to skvělá kniha, až encyklopedie pro každého, kdo se rituály profesionálně zabývá. Ale i pro toho, kdo je žije sám nebo v úzkém kruhu svých blízkých. Návody jsou přesné, jasné, vysvětlené. Přitom tu je stále doporučovaná volnost pro tvoření rituálů svých a dle svých vlastních potřeb.

 

To mne na knize zaujalo nejvíce, uvolnění, které vedlo k prožívání posvátných okamžiků jen při samotném čtení!

 

Někdy je rituálem i jen číst o rituálu.

 

Někdy je léčivé i jen číst o léčení.

 

Judita Peschlová má s rituály dlouholeté zkušenosti a do toho magického světa umí vtáhnout. Nejen ohromujícím množstvím informací, ale i zvláštním tónem psaného textu, který doslova budí tvořivé síly a pokoru. Máte chuť to zkusit. Ponořit se do světa, který v nás stále je, byť ho moderní doba výrazně potlačuje.

 

Rituály a naladění se na jednotlivá období roku nebo i života je nejen velmi milé a povznášející, ale přináší nám to i tolik potřebné zastavení, ohlédnutí se a zpomalení času. Tu chvíli, kdy si uvědomíme, že žijeme tady a teď, v tomto prostředí, v této životní situaci.

 

Ženská témata: od měsíce po celý ženský život

 

Snad proto, že jsem žena, nejvíce mne zaujaly rituály týkající se lunárního cyklu, přičemž bylo zajímavé sledovat a pak už i předvídat, jaké styly rituálů, jaké předměty a jaká vnitřní naladění se hodí ke každé měsíční fázi. A rituály související s ženským životem, od první menstruace po menopauzu, jakožto uvolnění se do fáze, kdy už žena smí a může být sama sebou.

 

Magická místa na světě: A kolik jich je!

 

Zírala jsem, kolik je na světě, ale i v České republice, magických a tajemných míst. Každé z nich tu najdete. Možná některé bude i blízko vás…

 

Jak se naladit, jak mluvit s bohyní v sobě?

 

A nejen s bohyní v sobě, ale s celou tou pokorou vůči světu, ve kterém žijeme. Rituály jsou popsány přesně, jasně a doslovné tvoření pak vytváří dojem naprosté dokonalosti. Drobky chleba na Dožínky… nebo půst na novoluní, to všechno najednou získává jiný rozměr. Je to v souladu s tím, co žijeme.

 

Zajímavé také bylo pozorování jiných rituálů v jiných částech Země, jak se po světě vše přizpůsobuje životnímu cyklu dané země, dané oblasti. A se stejnou vervou a zvědavostí se můžete vrhnout do sledování vlastních rituálů, vlastních tužeb a pevných kamenů pod nohama. Najít to, co je pro vás typické a co byste měli rozvíjet. A to jsme zase na začátku, u toho popostrčení k tomu si své rituály přizpůsobit sobě.

 

A znovu se jimi nechat inspirovat.

 

O autorovi: Judita Peschlová, akreditovaná psychoterapeutka, lektorka rodinných konstelací, ženských kruhů a autorka knih, workshopů. Před 30 lety strávila devět měsíců ve společnosti praktičky vlašské magie a následnice kněžek lesní vlašské bohyně, její ž svatyní jsou tzv. jedlové chrámy. Mimo jiných je autorkou také knihy Léčivé ženské archetypy.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing (2022), www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička